Nalazite se
  • Pop Tech
  • Vojničke čizme generiraju energiju za senzore
Članak
Objavljeno: 27.12.2019. 11:50

US Army 

Vojničke čizme generiraju energiju za senzore

Istraživački centar američke vojske razvija uloške koji generiraju energiju od hodanja.

Vojničke čizme generiraju energiju za senzore

Američka vojska testira dva elektronska sustava za obuću koji omogućuju zapovjednim stožerima praćenje vojnika i napajanje senzora energijom generiranom od hodanja.

Tvrtka Robotic Research LLC od američke je vojske dobila ugovor vrijedan 16,5 milijuna dolara za sustav praćenja koji se smješta u čizme i omogućuje praćenje pojedinačnih vojnika čak i u područjima koja nisu pokrivena GPS signalom.

Taj "GPS bez GPS-a" koristi potpuno novu vrstu senzora s bežičnim primopredajnicima koje napaja sustav za generiranje energije hodanja koji je razvio C5ISR centar američke vojske. U osnovi se radi o patentiranim ulošcima za čizme i cipele, koji sadrže mehanizam za generiranje dovoljnih količina struje za rad sustava praćenja vojnika.

ulošci za generiranje energije

Osim uložaka za čizme C5ISR razvija i druge nosive generatore pa se jedan sustav nalazi u vojničkom ruksaku i stvara energiju od pokreta, a drugi je ugrađen u vojničke hlače u obliku svojevrsnog egzoskeleta i generira energiju od savijanja koljena. Dodatna korist tog sustava je u tome što olakšava vojnicima hodanje pri dugotrajnom maršu zatezanjem ili opuštanjem koljenja dok istovremeno stvara energiju.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->