Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.11.2017. 10:35

BNetzA 

Njemačka zabranjuje dječje pametne satove

Njemački telekomunikacijski regulator ih naziva sustavima za neautorizirano emitiranje podataka.

Njemačka zabranjuje dječje pametne satove

Njemačka Savezna agencija za mrežne djelatnosti (BNetzA) zabranila je prodaju pametnih satova za djecu i zatražila roditelje da unište one koje su već kupili.

Ovu svoju odluku BNetzA obrazlaže izjavom da dječji pametni satovi predstavljaju "sustave za neautorizirano emitiranje podataka", a najviše ih brinu mogućnosti emitiranja zvukaiz okoliša. Predsjednik agencije Jochen Homann kaže da roditelji sa satova mogu neprimijećeno slušati zvukove i razgovore u okolini djece, pa bi na primjer mogli slušati i predavanja učitelja u školi.  

Uređaji i aplikacije za djecu ovog tipa već neko vrijeme izazivaju zabrinutost u vezi čuvanja dječje privatnosti, a jedan od najpoznatijih primjera je hakiranje tvrtke VTech 2015. godine, kada su hakeri došli do podataka 6,4 milijuna korisnika, a što uključuje fotografije i chat-logove djece.

Njemački "ban" dolazi nakon što je norveški odbor za zaštitu potrošača objavio da određeni brandovi pametnih satova za djecu emitiraju podatke bez enkripcije, što olakšava uhođenje djece.

Mnogi stručnjaci širom svijeta slažu se da će hitno trebati pooštriti regulativu za IoT, jer postojeći propisi omogućuju proizvođačima prodaju opasnih nesigurnih pametnih proizvoda.  

Stoga bi ovaj potez Njemačke mogao označiti prekretnicu u zakonskoj regulativi za pametne gadgete, jer će proizvođači morati puno više brige voditi oko sigurnosti uređaja, a prikupljanje podataka za bilo kakve potrebe bi također moglo biti zabranjeno, bez obzira dajete li svoj pristanak ili ne.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->