Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.12.2015. 12:43

NRI 

49 posto radnih mjesta u Japanu preuzimaju roboti

Analitičari tvrde da će kroz sljedećih 20 godina gotovo svaki drugi radnik u Japanu biti robot.

49 posto radnih mjesta u Japanu preuzimaju roboti

Svi znamo da je Japan zemlja u kojoj je robotika daleko odmakla u odnosu na većinu ostatka svijeta, no predviđanja analitičke tvrtke Nomura Research Institute (NRI) pod vodstvom voditeljice istraživanja Yumi Wakao, ukazuju da će do 2035. godine, čak polovica radnih mjesta u zemlji izlazećeg sunca pripadati robotima.

U suradnji s profesorom Michaelom Osborneom sa Sveučilišta Oxford, koji je slična istraživanja provodio u Velikoj Britaniji i SAD-u, NRI-evi istraživači su otkrili da će roboti i računalni sustavi u svim najrazvijenim zemljama uzeti gotovo polovicu poslova ljudima.

Istraživači su proučavali poslove koji su najvjerojatniji da ih preuzmu automatski sustavi, temeljem stupnja kreativnosti potrebnog za njihovo obavljanje, pa su zaključili da će nakon industrijskih zanimanja, mnogi helpdeskovi, dostavne službe i poljoprivredna zanimanja biti zamijenjena robotima, dok će poslove pisanja i predavanja uskoro početi zamjenjivati računala.

Rezultati studije za Japan su veći u odnosu na Osborneove brojke koje kažu da će u SAD-u 47 posto poslova za 20 godina biti zamijenjeno računalima i robotima, odnosno 35 posto u Velikoj Britaniji, no Wakao kaže da se radi o hipotetskim tehničkim kalkulacijama, jer u obzir nisu uzimani društveni čimbenici.

Inače, u Japanu se često mogu čuti pritužbe ljudi koji se žale zbog toga što ih sve više potiskuju roboti, no tamošnja vlast tvrdi da je robotska revolucija zapravo prilika da se Japance oslobodi manualnih zanimanja, kako bi se mogli posvetiti kreativnijim i bolje plaćenim karijerama. 

Izvor: NRI

Vezani sadržaji
Ključne riječi Japan računala roboti NRI Yumi Wakao
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->