Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.03.2020. 11:25

UCSF 

Stroj prevodi moždane valove u rečenice

Znanstvenici su poboljšali mozak-mašina sučelje da može još bolje interpretirati misli u rečenice.

Stroj prevodi moždane valove u rečenice

Znanstvenici Sveučilišta Kalifornija UCSF iz San Francisca, napravili su novi iskorak u dekodiranju moždanih aktivnosti pomoću algoritama koji "čitaju misli".

Znanstvenici su sustav testirali na 4 dragovoljca koji su izgovarali zadani tekst s EEG kapama na glavi koje su im čitale moždane valove, koje su potom algoritmi obrađivali i pretvarali u čitave rečenice u realnom vremenu.

Ovo ne treba miješati sa sustavima za prepoznavanje glasa, jer se radilo isključivo o podacima dobivenim iz signala mozga, a ne putem mikrofona.

U studiji objavljenoj i časopisu Nature Neuroscience znanstvenici opisuju kako su poboljšali čitanje i interpretiranje moždanih valova, koje je do sada funkcioniralo vrlo rudimentarno. 

Sustav koji je razvijen pod vodstvom stručnjaka za strojno učenje dr. Josepha Makina, temelji se u jednom dijelu na prepoznavanju uzoraka s ponavljanim značajkama govora poput samoglasnika, suglasnika ili naredbi, dok drugi dio sustava dešifrira riječ po riječ kako bi tvorio rečenice.  

Čitanje misli

Autori navode da je unatoč prilično dobrom prepoznavanju riječi sustav ponekad promašio kontekst, a i dešifriranje je zasad ograničeno 30 do 50 rečenica.

Zanimljivo je da dekoder nije samo klasificirao rečenice prema njihovim strukturama, što su otkrili kada su dodali rečenice u trening set koje nisu korištene u samom testiranju. Znanstvenici kažu da je sučelje otkrivalo i pojedinačne riječi a ne samo rečenice, što znači da bi moglo prepoznavati rečenice koje se nikada nisu koristile u testiranju. 

Kada se računalni sustav uvježbavao na moždanim aktivnostima jedne osobe prije uvježbavanja na drugoj, rezultati dešifriranja su se još više poboljšali.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->