Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Nizozemcima besplatno grijanje na server-radijatore
Članak
Objavljeno: 18.05.2015. 13:19

eRadiator 

VIDEO: Nizozemcima besplatno grijanje na server-radijatore

Nizozemska podatkovna tvrtka Nerdalize i energetska Eneco, Nizozemcima doslovce nude besplatno grijanje serverima.   

VIDEO: Nizozemcima besplatno grijanje na server-radijatore

Svima nam je poznato da su podatkovni centri veliki potrošači energije, jer se na hlađenje servera troše veliki resursi, a toplina koju stvaraju odlazi u vjetar. No nizozemska tvrtka Nerdalize koja nudi usluge podatkovnih centara u oblaku, odučila je na tržište dovesti servere koji će ujedno predstavljati radijatore, što će ih učiniti energetski učinkovitijim, te će riješiti probleme s kojima se suočavaju svi podatkovni centri koji su sve drugo samo ne energetski prihvatljivi.

U suradnji s tvrtkom Eneco, jednim od najvećih pružatelja usluga energetike u Nizozemskoj, Nerdalize će omogućiti nizozemskim građanima da se doslovce besplatno "griju na servere", pa će moći naručiti specijalne radijatore koji će im grijati prostor, dok će istovremeno izvoditi računalne operacije za razne tvrtke koje će se koristiti uslugama distribuiranog računarstva u oblaku.

Drugim riječima, Nerdalize će tvrtkama ponuditi usluge podatkovnih centara, no njihovi serveri se neće nalaziti u jednom prostoru, odnosno izoliranom podatkovnom centru, već će biti raspoređeni po domovima građana u obliku radijatora pod nazivom eRadiator. 

Time će se tvrtkama znatno smanjiti troškovi usluga podatkovnih centara i to za čak 55% u odnosu na slične usluge u oblaku drugih pružatelja, dok će istovremeno građani uključeni u mrežu dobiti besplatno grijanje, a sve skupa će uvelike smanjiti negativni ekološki otisak. 

To znači da tvrtki Eneco nećete plaćati ništa za grijanje server-radijatorima, jer sve troškove vezane uz potrošnju struje snosi Nerdalize, koji će se namiriti iz pretplata klijenata.

Ako se pitate što će se dogoditi ljeti, kada vam grijanje sigurno neće biti od životnog prioriteta, Nerdalize kaže da eRadiatori posjeduju sustav za odvođenje topline izvan kuće, pa se ne morate bojati da ćete usred sedmog mjeseca klimom hladiti i vruće radijatore.

Da biste mogli dobiti eRadiatore, potrebno vam je samo da posjedujete internet na koji ste spojeni optikom. I da živite u Nizozemskoj dakako. 

Izvor: Nerdalize

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->