Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • VIDEO: Sateliti kažu da se zrak u Europi poboljšava
Članak
Objavljeno: 15.12.2015. 10:21

NASA 

VIDEO: Sateliti kažu da se zrak u Europi poboljšava

Dok se u SAD-u, Europi i Japanu zagađenja smanjuju, Kina, Indija i Srednji istok sve više nam truju zrak.

VIDEO: Sateliti kažu da se zrak u Europi poboljšava

Dušikovi oksidi su niz spojeva dušika i kisika opće formule koji nastaju oksidacijom atmosferskoga dušika pri visokim temperaturnim izgaranjima u industrijskim procesima ili pod utjecajem elektromagnetskoga izboja (munje, kozmičke zrake), te su glavni krivci za zagađenje zraka u gradovima, gdje nastaju u automobilskim motorima spajanjem kisika i dušika (oko 2 g po kilometru prijeđenog puta).

Korištenjem novih satelitskih globalnih mapa visoke razlučivosti, NASA-ini znanstvenici su tijekom posljednjeg desetljeća pratili trendove zagađenja zraka u raznim regijama i gradovima širom svijeta.

Analizom i usporedbom mapa tijekom tog razdoblja, NASA je otkrila da su zagađenja zraka u SAD-u, Europi i Japanu u opadanju, zahvaljujući propisima u kontroli štetnih emisija, no to planetu nije donijelo ukupno poboljšanje kvalitete zraka. Naime, dok se u navedenim razvijenim regijama koje su nekada bile sinonim za zagađenja, zrak oporavlja, Kina, Indija i Srednji istok, područja s najbržim ekonomskim i industrijskim rastom, sve više zagađuju zrak, pa se prema mapama iz razdoblja od 2005. i 2014. godine može vidjeti veliko pogoršanje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Rezultate ovog istraživanja NASA je predstavila na konferenciji Američke geofizičke unije u San Franciscu i objavila u publikaciji Journal of Geophysical Research.

"Ove promjene u kvaliteti zraka nisu slučajne", rekao je Bryan Duncan, atmosferski znanstvenik iz NASA-inog svemirskog centra Goddard, voditelj ovog istraživanja. "Kada vlade uskoče i kažu da rade na nečem novom što će regulirati zagađivače, rezultati toga se odmah mogu vidjeti u našim podacima".

Duncan i njegov tim su istraživanja provodili korištenjem dansko-finskog Ozone Monitoring instrumenta na NASA-inom Aura satelitu. Jedan od spojeva koje instrument detektira je dušikov dioksid, žuto-smeđi plin koji dolazi od automobila, energetskih postrojenja i industrijske aktivnosti. Hotspotovi ugljičnog dioksida se koriste kao indikator opće kvalitete zraka, a pojavljuju se najviše iznad velikih gradova u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju.

Znanstvenici su analizirali godina-za-godinu trendove u dušikovom dioksidu širom svijeta, te su uspoređivali podatke sa satelita s informacijama o propisima za regulaciju emisija, urbanim rastom, a u obzir su uzimali čak i visinu BDP-a.

Satelitska mjerenja znanstvenicima nude konzistentnu informaciju o zagađenjima gradova i država, čak i ukoliko su limitirane zemaljskim sustavima i postajama za praćenje kvalitete zraka.

Što se tiče zapadne Europe, koja se nalazi među najvećim zagađivačima, istraživanja su ukazala da je u razdoblju od 2005. i 2014. došlo do pada štetnih emisija za 50%, što je direktna posljedica propisa o zaštiti okoliša i tehnološkim unaprjeđenjima za reduciranje štetnih emisija koje stvaraju automobili i elektrane.

Tijekom tog istog razdoblja, u Kini su se zagađenja povećala između 20 i 50%, a na Srednjem istoku po rastu zagađenja prednjače Irak, Kuvajt i Iran, zemlje koje u tom području ostvaruju najveći ekonomski rast. 

Ako želite vidjeti i preuzeti mape kvalitete zraka u visokoj razlučivosti, posjetite ovu poveznicu. 

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->