Nalazite se
  • Pop Tech
  • Disalica s umjetnim škrgama za ronjenje bez boca
Članak
Objavljeno: 17.01.2014. 14:34

Triton 

Disalica s umjetnim škrgama za ronjenje bez boca

Korejski dizajner izradio koncept respiratora za ronjenje koji kisik izvlači iz vode.

Disalica s umjetnim škrgama za ronjenje bez boca

Mladi južnokorejski dizajner Jeabyun Yeon, smislio je vrlo zanimljiv koncept koji bi nam trebao omogućiti da pod vodom boravimo (ronimo) koliko god želimo, bez ograničenja koja imaju boce sa zrakom koje današnji ronioci moraju donijeti s površine prije nego se upute u dubine.

Sustav koji je on nazvao Triton, temelji se na tehnološkim rješenjima koja se već testiraju u znanstvenim laboratorijima, a njegov bi koncept trebao potaknuti znanstvenike da se ozbiljnije uhvate razvoja tehnologije koja bi nam mogla omogućiti da se jednog dana vratimo u vodu iz koje smo prije više milijuna godina ispuzali iz nekog razloga koji je poznat samo mehanizmu evolucije.

triton 2

Triton je zamišljen kao respirarator za disanje koji funkcionira na taj način da se voda usisava u umjetne škrge, odnosno sustav za filtriranje koji posjeduje porozni materijal s rupicama koje su dovoljno velike da propuštaju kisik, ali ne i molekule vode.

Kisik se potom pomoću mikrokompresora upućuje u tank iz kojeg ga ronilac udiše. Sustav pokreće mikrobaterija nove tehnologije koja će biti 30 puta manja u odnosu na postojeće, te će se moći puniti 1.000 puta brže. Drugim riječima, vaš boravak pod vodom će biti ograničen isključivo trajanjem baterije koja je potrebna za pokretanje mikrokompresora.

triton 3

Yeon naglašava kako sve pojedinačne elemente potrebne za funkcioniranje ovog sustava već razvijaju znanstvenici korejskih organizacija, tvrtki i sveučilišta, pa vjeruje kako bi im ovo bilo odličan poticaj da se udruže i proizvedu nešto što će u potpunosti promijeniti odnos čovjeka s prirodnim elementom vodom.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->