Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.04.2020. 15:21

Francuska 

Google mora plaćati nakladnicima sažetke članaka

Google će izdavačima morati plaćati naknade za objave sažetaka u vijestima i pretragama.

Google mora plaćati nakladnicima sažetke članaka

Francuska vladina agencija za konkurentnost Autorite de la concurrence, izdala je nalog Googleu da započne pregovore s izdavačima i novinskim agencijama u vezi novčanih naknada za prikazivanje sažetaka sadržaja u svojim vijestima, pretragama i „discover“ stranicama.

Ovo dolazi nakon što je Francuska implementirala "Copyright direktivu" EU, a Google izjavio da će poštivati tu uredbu.  

Francuske vlasti misle da je Google iskoristio svoju dominantnu poziciju na tržištu servisa za pretraživanje, pa su mu izdavači morali omogućiti objavljivanje svojih sadržaja besplatno, obzirom da Google ima 90 posto udjela na tržištu pretraživanja u Francuskoj. 

Zbog toga su nakladnici imali gubitke u svojem poslovanju, pa ukoliko se njihovi sažeci članaka nisu pojavljivali u Googleovim rezultatima, imali su pad prometa između 26 i 90 posto, dok je s druge strane Google ostvarivao korist od prikazivanja boljih rezultata pretraga bez da je ikome išta platio.

Francuska agencija navodi da je ovu uredbu donijela nakon zaprimanja prigovora agencije France-Presse (AFP) i više predstavnika nakladnika.

Tijekom pregovora s izdavačima Google će morati i dalje prikazivati "snippete", fotografije i video prema postojećem (naplaćenom) sporazumu s izdavačima, a kada se dogovori s njima o naknadi, morat će im plaćati retroaktivno, počevši od listopada 2019.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->