Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Autonomni vlak bez tračnica počeo prevoziti putnike
Članak
Objavljeno: 23.12.2019. 11:31

Yibin ART T1 

VIDEO: Autonomni vlak bez tračnica počeo prevoziti putnike

Nakon jednogodišnjeg testiranja Kina uključuje svoje nove vlakove u sustav javnog prijevoza.

VIDEO: Autonomni vlak bez tračnica počeo prevoziti putnike

U kineskom Sichuanu je pokrenuta prva komercijalna linija novog tipa autonomnih vlakova bez tračnica Yibin ART T1, koji su se testirali tijekom prošle i ove godine.

Vlak koji bismo mogli slobodno nazvati i modernim trolejbusom koristi mrežu senzora koja mu omogućuje autonomno kretanje zadanom rutom na virtualnoj pruzi, no zbog postojećih prometnih propisa za upravljačem će morati sjediti čovjek, iako on neće voziti, već će isključivo nadzirati vožnju iz sigurnosnih razloga, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Sustav autonomne voženje koristi LIDAR i GPS na sličan način kao što to čine i autonomni automobili za kretanje prometnicama. Tijekom testiranja vlak se kretao brzinom od samo 16 km/h, pa bismo ga mogli nazvati sporim autonomnim tramvajem, no komercijalna inačica će postizati brzine do 70 km/h.

Kineska tvrtka CRRC Corporation Limited koja je proizvela vlak, vjeruje da će dnevno prevoziti oko 10.000 putnika, odnosno oko 300 u svakoj vožnji.

Prva linija će se kretati centrom Sichuana na ukupnoj dionici od 17,7 km, a procijenjeno je da su troškovi gradnje i implementacije novih vlakova iznosili oko 150 milijuna dolara, što je znatno manje u odnosu na standardne vlakove za koje se moraju graditi pruge.

Izvor: Shanghai.ist

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->