Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.11.2015. 14:56

Florida State University 

Jeftino pretvaranje sunčeve energije u vodik

Profesor kemije otkrio praktičnu i isplativu metodu za umjetnu fotosintezu.

Jeftino pretvaranje sunčeve energije u vodik

Do sada smo već mogli vidjeti razne projekte u kojima su znanstvenici uspjeli postići umjetnu fotosintezu, pa su tako na primjer znanstvenici Berkeleya to postigli koristeći poluvodičke nanožice i genetski modificiranu bakteriju E.coli. Kao što biljke apsorbiraju ugljični dioksid i stvaraju šećer i kisik, njihov sustav je kreirao acetat, građevni blok raznih organskih spojeva. Jedini problem s tom i sličnim tehnikama leži u tome što se radi o egzotičnim i skupim procesima, koji ne predstavljaju isplativu alternativu "prljavoj industriji".

Ovih dana znanstvenik Državnom Seučilišta Florida, profesor kemije Jose L. Mendoza-Cortes, pronašao je način da se umjetna fotosinteza znatno poboljša i približi praktičnoj primjeni. On je uz pomoć svojeg tima proizveo materijal koji se temelji na  jednoslojnom manganovom oksidu, koji uspješno zarobljava sunčevu svjetlost, te olakšava pretvaranje energije u vodik i kisik.

Za razliku od postojećih tehnologija za prikupljanje sunčeve energije poput sunčevih ćelija, koje trebaju višestruke slojeve da mogli funkcionirati, Joseov sustav je puno jednostavniji i jeftiniji za izraditi.

Valja naglasiti da se za sada radi samo o laboratorijskom istraživanju, pa novi materijal još neko vrijeme neće biti primjenjiv u stvarnom svijetu, no nije teško predvidjeti do kakvih bi beneficija po čovječanstvo mogao dovesti.

Automobili na vodik mogli bi sami generirati dobar dio svoje energije, a kuće sa specijalnim krovovima bi mogle pomoći u stvaranju kisika bez potrebe za sadnjom specijalnog bilja. Ovo ne znači da ćete svoj vrt trebati zatrpati i šumu posjeći, no mnoge stvari u našem okolišu bi mogle dobiti svoju novu energetsku namjenu. 

Izvor: Florida State 24/7

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->