Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Vertikalne turbine bez lopatica
Članak
Objavljeno: 22.05.2015. 17:08

Vortex Bladeless 

VIDEO: Vertikalne turbine bez lopatica

Španjolska tvrtka proizvela vjetroturbine bez lopatica koje su tiše i sigurnije od postojećih.

VIDEO: Vertikalne turbine bez lopatica

Većina današnjih vjetroturbina posjeduje ogromne lopatice koje se vrte brzinom većom i od 320 km/h. Obzirom na veličinu konstrukcije, buku, prijetnju po ptice, te troškove gradnje, traže se alternativna rješenja koja bi mogla učinkovitije i sigurnije iskoristiti energiju vjetra, a španjolska tvrtka Vortex Bladeless, vjeruje da ima najbolje.

Oni su odlučili napraviti vertikalnu vjetroturbinu koja je potpuno bez lopatica, te je dizajnirana tako da se savija, odnosno stvara vibracije pod djelovanjem vjetra. U podnožju konusnog vrha vjetroturbine nalazi se prsten s magnetima, pa kada vjetar gura "stup" na jednu stranu, magneti ga vuku u drugom, što povećava vibracije čak i pri vrlo maloj jačini vjetra. Na kraju se energija kretanja (vibracija) transferira u elektricitet korištenjem alternatora koji povećava frekvenciju kretanja konstrukcije.

Prema riječima suosnivača tvrtke Davida Suriola, ovo je aerodinamični fenomen koji stvara vrtložni uzorak na zadanom području, pa vjeruje da je njihovo rješenje budućnost zelene energije.

Inovatori tvrde da je njihov testni prototip pod nazivom "Vortex Mini" visine od 12 metara, u stanju prikupiti gotovo polovinu čitave energije vjetra u normalnim uvjetima, što je za samo 30 posto manje u odnosu na tradicionalne vjetroturbine, dok istovremeno ovaj dizajn smanjuje troškove proizvodnje za 53 posto u odnosu na konvencionalne turbine s lopaticama.

Tvrtka je do sada za razvoj ovog projekta prikupila oko milijun dolara od privatnih investitora i vladinih fondova Španjolske, a u lipnju ove godine će pokrenuti i crowdfunding kampanju, te vjeruje kako će vrlo brzo u Španjolskoj početi nicati njihove "stresne" vjetroturbine.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->