Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Samoodrživa kućica za kampiranje
Članak
Objavljeno: 24.05.2015. 11:08

Ecocapsule 

VIDEO: Samoodrživa kućica za kampiranje

Iduće godine moći ćete kupiti praktičnu kućicu na sunčevu i energiju vjetra.

VIDEO: Samoodrživa kućica za kampiranje

Ukoliko ne patite od klaustrofobije, a voljeli biste kampirati u divljini ne lišavajući se određene razine komfora, no bez ikakvog negativnog utjecaja na okoliš, slovački arhitekti iz studija Nice Architects u Bratislavi, imaju idealno rješenje za vas.

Njihov projekt samoodrživih kućica pod nazivom Ecocapsule uskoro će krenuti u finalnu fazu realizacije, pa ćete početkom iduće godine moći naručiti jednu za sebe.

Ideja slovačkih arhitekta je da nam ponude male jajaste kapsule, koje ćete moći vući posvuda autom poput kamp prikolica, ili ih postaviti fiksno na neko određeno mjesto, pa čak i uvrstiti u turističku ponudu kao svojevrsne mini bungalove.

Ecocapsule 3

Za razliku od šatora ili klasičnih kamp prikolica, ove kućice su u potpunosti samoodržive i nude osnove komfora na koji ste navikli u urbanom načinu života, što znači da usprkos dimenzijama od samo 2,55 × 4,45 × 2,25 m i težini od 1.500 kg, u njima imate rasklopivi krevet, mjesto za rad i objedovanje, malu kuhinjicu, kao i sanitarni čvor s tušem i WC-om na ispiranje.

interijer

Ono što kućicu čini samoodrživim je to što na krovu posjeduje sunčeve kolektore i vjetroturbinu za prikupljanje i pohranu električne energije koju dobiva iz prirodnih izvora, kao i sustav za prikupljanje kišnice sa spremnicima koji se nalaze u podnožju.

eksterijer

Na taj način, od vjetra možete dobivati 750 W, a od sunca 600 W energije, koja se pohranjuje u bateriju kapaciteta od 9744 Wh, te će vam poslužiti za toplu vodu, punjenje gadgeta i kuhanje.

schemy-energo1-1024x354

Cijena ovih kućica za sada još nije poznata, no Nice Architects kaže da će ju objaviti krajem godine, a ukoliko nećete biti u mogućnosti sami doći u Slovačku po svoju Ekokapsulu, dostaviti će vam je bilo gdje u svijetu.

Mada smo do sada već vidjeli projekte malih samoodrživih stambenih prostora kao što su brdska kućica Huba i jajasti Blob vb3, Ecocapsule je definitivno najkompaktnije rješenje.

Ukoliko ste zainteresirani za ove eko kućice, uživo ih možete vidjeti na sajmu Pioneers Festival, koji se održava u Beču 28. i 29. svibnja ove godine. 

Izvor: Ecocapsule

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->