Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.01.2018. 15:57

Rocket Lab 

Electron prvi puta doveo satelite u orbitu

Tvrtka Rocket Lab ovim se lansiranjem uključuje u borbu za komercijalna svemirska putovanja.

Electron prvi puta doveo satelite u orbitu

Raketa Electron koju je u svemir lansirala tvrtka Rocket Lab, po prvi je puta stigla do orbite Zemlje, čime je postala još jedna privatna svemirska tvrtka koja će se nastojati izboriti za svoj kolačić komercijalnih lansiranja u svemir, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mada se misija vodila kao tek druga "testna", Electron je u orbitu izbacio 3 komercijalna satelita, jedan za snimanje Zemlje, a druga dva za praćenje vremena i brodova.

Electron je raketa čija veličina iznosi samo jednu trećinu u odnosu na SpaceX-ov Falcon 9, a može prevoziti korisni teret težine do 250 kg.  

F2-29

Iako ima manji kapacitet nosivosti u odnosu na konkurenciju, jedno lansiranje Electrona iznosi samo 5 milijuna dolara. Povoljnoj cijeni lansiranja doprinose Rocket Labovi Rutherford motori koji se proizvode za vrlo male pare jer su dobrim dijelom izrađeni tehnikom 3D printanja i koriste električne motore na baterije (electric pump-fed engine). Zbog svega toga, ako poželite u svemir lansirati svoj CubeSat satelit ili slični manji teret, nećete platiti više od 30.000 dolara ukoliko ga prevozi Rocket Lab svojim Electronom.  

Rocket Lab se sada sprema na izvođenje trećeg testnog testiranja, nakon kojeg će biti spreman za potpisivanje ugovora s NASA-om i tvrtkom za rudarenje na Mjesecu Moon Express.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam