Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.05.2024. 20:02

TAO 

Dovršena gradnja najviše zvjezdarnice na svijetu

Svečanom ceremonijom službeno je otvoren opservatorij Atacama japanskog Sveučilišta iz Tokija TAO u Čileu.

Dovršena gradnja najviše zvjezdarnice na svijetu

Nakon čak 26 godina izgradnje, Sveučilišta u Tokiju je službeno otvorilo svoju TAO zvjezdarnicu na nadmorskoj visini od 5,640 metara na vrhu Cerro Chajnantor, u pustinji Atacama u sjevernom Čileu.

Glavni element nove zvjezdarnice je infracrveni teleskop, čija uloga je provođenje vrhunskih istraživanja u astronomiji i astrofizici koja pokrivaju širok raspon područja, od dalekog svemira do Sunčevog sustava.

Druga uloga će biti osposobljavanje sljedeće generacije istraživača na sveučilištima s naglaskom na poticanje mladih istraživača kako u razvojnom tako i u promatračkom istraživanju.

Projekt je 1998. godine pokrenuo voditelj TAO projekta Yuzuru Yoshii, a nakon što je 2009. godine konstruiran pilot teleskop promjera 1 metar miniTAO, upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najviša zvjezdarnica na svijetu.

Chajnantor_s

Od 2012. godine je krenula potpuna izgradnja teleskopa TAO velikog promjera od 6,5 metara, koji će sada smijeniti manji teleskop u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Godine 2023. dovršena je promatračka zgrada, nakon sastavljanja čeličnog okvira ograđenog prostora i provođenja testova rotacije, dok je postrojenje na vrhu, uključujući ograđeni prostor, dovršeno ove godine.

Rad na zvjezdarnici je zahtijevao stroge mjere zaštite radnika zbog posljedica rada na velikim visinama pa je oko 350 čileanskih i japanskih radnika čitavo vrijeme moralo nositi boce s kisikom dok su radili u teškim uvjetima s malo kisika.

Mjesto koje je odabrano za TAO teleskop omogućuje hvatanje svjetlosti koju druge zvjezdarnice ne mogu vidjeti. Infracrveno svjetlo od nebeskih tijela ne dopire do tla osim za nekoliko pojaseva valnih duljina zbog atmosferske apsorpcije. Stoga su infracrvena promatranja zahtijevala satelitske teleskope koji izlaze izvan atmosfere i kruže oko Zemlje.

tao 3

Međutim, budući da je zrak na lokaciji TAO rijedak i suh, s vrlo malo vodene pare u atmosferi, moguće je promatrati gotovo cijeli raspon valnih duljina bliskih infracrvenom (0,9-2,5 mikrona), pa čak i dulje valne duljine srednje infracrvenoga (pojas od 30 mikrona ili mikrometara).

U usporedbi sa satelitskim teleskopima, zemaljski teleskopi imaju prednost jer dobivaju slike veće rezolucije obzirom da mogu imati veće otvore.

Ovo povoljno okruženje pogodno je za promatranje dalekih galaksija, aktivnosti nebeskih tijela skrivenih u prašini i plinu, te prašine koja okružuje zvijezde, a omogućit će istraživanje misterija nastanka i evolucije galaksija, formiranja planeta i nastanka života.

tao 4

 

Većina velikih svjetskih teleskopa, uključujući teleskop Subaru, nalazi se na sjevernoj hemisferi. TAO teleskop, koji se nalazi na južnoj hemisferi, moći će promatrati objekte koji se ovim teleskopima ne mogu vidjeti, a TAO također može promatrati iste nebeske objekte na različitim valnim duljinama (infracrvenim) kao sub-milimetarski teleskop ALMA, koji se nalazi u istom području Atacame.

Tijekom početne faze promatranja, promatrači i dnevne posade bit će na vrhu Cerro Chajnantor s bocama kisika, a naknadna promatranja će se vršiti iz baze TAO u San Pedro de Atacami ili iz udaljene promatračke sobe na Institutu za astronomiju, Sveučilišta u Tokiju u Japanu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->