Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Microsoft kupuje velike kapacitete obnovljive energije
Članak
Objavljeno: 03.05.2024. 19:10

Microsoft 

Microsoft kupuje velike kapacitete obnovljive energije

Microsoft će podržati razvoj obnovljivih kapaciteta energije od 10,5 gigavata za potrebe umjetne inteligencije.

Microsoft kupuje velike kapacitete obnovljive energije

U posljednjih nekoliko mjeseci postalo je opće poznato da generativna umjetna inteligencija koju pitate koliko pandži ima cibetka na nogama, troši enormne količine energije, pa je primjerice procijenjeno da će AI uskoro trošiti jednu četvrtinu struje čitave Amerike.

Modeli umjetne inteligencije za obradu zahtjeva troše sve veće količine energije pa postoji zabrinutost da bi mogli dovesti do globalne energetske krize.

Iz tog razloga mnoge tvrtke koje razvijaju napredne AI modele ulažu velika sredstva u kapacitete za dobivanje energije iz obnovljivih izvora, kako se ne bi dogodilo da dođe do još veće potrošnje fosilnih goriva koja dokazano stvaraju velike probleme našoj klimi.

Microsoft, čiji modeli poput Copilota imaju sve veći udio u generativnoj umjetnoj inteligenciji u svijetu (a investirao je i u Open AI više od 13 milijuna dolara), svjestan je tog problema pa je odlučio podržati razvoj novih kapaciteta obnovljivih izvora energije u količini od 10,5 gigavata, što za usporednu iznosi gotovo polovicu količine solarnih elektrana i vjetroelektrana koje je Kalifornija imala 2022. godine.

To je prema Bloombergu najveći korporativni ugovor o kupnji obnovljive energije do danas, gotovo osam puta veći od onoga što je prethodno bio najveći pojedinačni korporativni ugovor o kupnji električne energije ikada potpisan.

Bloomberg procjenjuje da bi izgradnja tolikog kapaciteta mogla koštati Microsoft između 11,5 i 17 milijardi dolara, a ugovor omogućuje ulaganje u nove projekte obnovljive energije diljem SAD-a, Europe, Latinske Amerike, Azije i Pacifika, a na svim novim lokacijama Microsoft će uredno kupovati energiju.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, umjetna inteligencija će 2026. godine potrošiti 10 puta više električne energije nego 2023., što najbolje govori o tome koliko je važno ulagati u sustave obnovljive energije kako bi se zadovoljila glad AI-ja bez utjecaja na okoliš.

Pitanje je doduše je li to uopće moguće.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Microsoft
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->