Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.05.2024. 14:02

Hubble Network 

Svemirska Blootooth veza na 600 km udaljenosti

Zahvaljujući ažuriranju firmwarea uređaja, Hubble Network je uspio ostvariti najdalju vezu preko Blootootha.

Svemirska Blootooth veza na 600 km udaljenosti

Bluetooth je način bežične razmjene podataka između dva ili više uređaja, a koristi ga većina današnjih računala, mobitela, digitalnih kamera i audio uređaja. Konekcija se uspostavlja putem radio valova u frekvencijskom području od 2,4 do 2,48 GHz, a veza se može ostvariti do otprilike 10 metara oko uređaja. Barem smo tako mislili.

Tehnološki startup Hubble Network (nema veze s Hubble teleskopom) sa sjedištem u Seattleu, tvrdi da je ušao u povijest uspostavivši Bluetooth vezu sa Zemlje na satelit u svemiru udaljen 600 km.

Prema tvrtki, veza koju su ostvarili tražila je samo jedno ažuriranje softvera na zemaljskom bluetooth uređaju.

Hubble Network u orbiti Zemlje trenutno ima svoja dva satelita opremljena 3,5 mm bluetooth čipovima, koji su mogli slati signale na Zemlju u testiranju objavljenom prošli tjedan.

hubble-test

 

Sateliti mogu primati te signale s patentiranom faznom antenskom rešetkom Hubble Networka, za koju kažu da djeluje poput 'povećala' za Bluetooth radio signale koji idu u oba smjera.

Sateliti također moraju uzeti u obzir Dopplerov efekt koji modulira njihove radiofrekvencije zbog velikih brzina kojima sateliti lete, a sve te probleme je ovaj startup navodno riješio.

Krajnji cilj ove satelitske mreže je infiltrirati se na tržište IoT-a s jeftinijom tehnologijom i učiniti te proizvode globalno dostupnima.

"S obzirom da se godišnje proda gotovo 5 milijardi uređaja s Bluetoothom, imamo potencijal uvesti novu eru povezivanja, osnažujući tvrtke i pojedince da otključaju neviđene mogućnosti u istinski povezanom svijetu. Od pametnih gradova i industrijske automatizacije do zdravstva i poljoprivrede, inovacije ne poznaju granice", navodi tvrtka u svojem priopćenju

Hubble Network planira u svemir poslati treći i četvrti satelit sa SpaceX-ovim misijama Transporter 11 i 13, kako bi sastavio "beta konstelaciju", a nakon toga u planu je lansiranje još 32 satelita koji će sačinjavati prvu komercijalnu konstelaciju i biti će lansirani do prvog kvartala 2026.

U svakom slučaju, u orbiti Zemlje se stvara još veća gužva, ovoga puta na Bluetooth pogon.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Hubble Network
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->