Nalazite se
  • Zdravlje
  • GPT-4 bolji u pregledu očiju od liječnika opće prakse
Članak
Objavljeno: 18.04.2024. 16:55

University of Cambridge 

GPT-4 bolji u pregledu očiju od liječnika opće prakse

Studija je otkrila da AI model znatno premašuje sposobnost liječnika nespecijalista da procijene probleme s očima i daju savjete.

GPT-4 bolji u pregledu očiju od liječnika opće prakse

Umjetna inteligencija sve više pronalazi svoju primjenu u medicinskoj dijagnostici. Najnoviji primjer toga donosi studija koju su proveli istraživači Fakulteta za kliničku medicinu na Sveučilištu Cambridge, koji su koristili Open Ai-jev GPT-4 model za testiranje liječnika u različitim fazama njihove karijere, uključujući nespecijalizirane mlađe liječnike te očne liječnike pripravnike i stručnjake.

Svakom je predstavljen niz od 87 scenarija pacijenata koji su uključivali određeni problem s očima i zatraženo je da daju dijagnozu ili savjetuju o liječenju odabirom između četiri opcije.

GPT-4 postigao je znatno bolje rezultate u testu od nespecijaliziranih mlađih liječnika, koji su usporedivi s liječnicima opće prakse u svojoj razini specijalističkog znanja o očima.

GPT-4 dobio je slične rezultate kao pripravnici i stručni očni liječnici oftamolozi, iako su najbolji liječnici (hvala bogu) postigli nešto bolje rezultate.

Istraživači kažu da veliki jezični modeli vjerojatno neće zamijeniti zdravstvene stručnjake, ali imaju potencijal poboljšati zdravstvenu skrb kao dio kliničkog tijeka rada.

Kažu da bi najsuvremeniji veliki jezični modeli poput GPT-4 mogli biti korisni za pružanje savjeta o očima, dijagnoze i prijedloga za upravljanje u dobro kontroliranim kontekstima, poput trijaže pacijenata ili gdje je pristup specijaliziranim zdravstvenim radnicima ograničen .

"Mogli bismo realno primijeniti umjetnu inteligenciju u trijaži pacijenata s problemima s očima kako bismo odlučili koji su slučajevi hitni koje treba odmah pregledati stručnjak, koje može pregledati liječnik opće prakse, a koji ne trebaju liječenje", rekao je dr. Arun Thirunavukarasu, glavni autor studije.

Istraživači kažu da je njihova studija bolja od sličnih prijašnjih jer su uspoređivali sposobnosti umjetne inteligencije s liječnicima koji rade, a ne sa skupovima rezultata pregleda.

Test je uključivao pitanja o velikom rasponu problema s očima, uključujući ekstremnu osjetljivost na svjetlo, smanjen vid, lezije, svrbež i bol u očima, preuzeta iz udžbenika koji se koristi za testiranje očnih liječnika pripravnika. Ovaj udžbenik nije besplatno dostupan na internetu, što čini malo vjerojatnim da je njegov sadržaj uključen u skupove podataka za obuku GPT-4 modela.

Studija je također testirala GPT-3.5, PaLM2 i LLaMA modele s istim skupom pitanja, a GPT-4 je dao točnije odgovore od svih njih.

Rezultati studije su objavljeni u časopisu PLOS Digital Health i možete ih pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi University of Cambridge
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->