Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.05.2024. 21:59

HyImpulse 

VIDEO: Lansirana raketa na pogon svijeće

Njemačka svemirska tvrtka uspješno je izvela prvo testno lansiranje rakete koja će jednog dana prevoziti satelite u svemir uz niske cijene.

VIDEO: Lansirana raketa na pogon svijeće

Njemačka tvrtka HyImpulse uspješno je lansirala raketu na pogon parafina do visine od 50 km, nakon čega se uspješno spustila padobranom na Zemlju.

Raketa SR75 visine od 11,5 metara, koja je izvela prvi suborbitalni let, lansirana je iz Koonibbe, lokacije udaljene 40 km sjeverozapadno od grada Cedune u Južnoj Australiji.

hy2

Najveći tehnološki iskorak postignut je pogonom na parafin koji se koristi za voštane svijeće, pa je stoga i naziv ove testne misije duhovito glasio "Upalite tu svijeću" (Light This Candle), kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ovo je ujedno i velika stvar za njemačku svemirsku industriju koja se originalnim pristupom vraća u svemir. Možda vam se neće svidjeti ta usporedba, ali Njemačka je bila prva država koja je stigla u svemir u lipnju 1944. godine kada su Wernher Von Braun i društvo izveli prvi vertikalni let V2 raketom, koja se razvijala za neke druge potrebe, a na njezinoj se tehnologiji još i danas temelje sve rakete koje lete u svemir.

Ideja njemačke tvrtke je da njezine buduće rakete na pogon parafina i tekućeg kisika uskoro prevoze satelite težine do 250 kg u orbitu Zemlje do 250 km visine, a parafin će odigrati važnu  ulogu u smanjenju troškova lansiranja za čak 50 posto.

hy3

HyImpulse ima 65 zaposlenika i nastao je kao spinoff njemačke svemirske agencije DLR, a rekao je da već ima narudžbe za satelitski transport u vrijednosti od 100 milijuna eura. Poznato nam je da je još prije četiri godine potpisala ugovor za lansiranje s Europskom svemirskom agencijom

Do kraja iduće godine HyImpulse planira lansirati i SL-1, veću višestupanjsku raketu koja može u niske Zemljine orbite dovoziti satelite težine do 600 kg, što znači da će imati dvije platforme za lansiranje malih i velikih satelita u svemir.

Vezani sadržaji
Ključne riječi HyImpulse
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->