Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.05.2024. 15:05

BASIC 

Programski jezik BASIC navršio 60 godina

Popularni programski jezik s ranih početaka osobnih računala razvijen je 1964. godine.

Programski jezik BASIC navršio 60 godina

Davne 1964. godine, u doba kada su računala bila veličine sobe, na privatnom američkom sveučilištu Dartmouth College u New Hampshireu, profesor John G. Kemeny i student Thomas E. Kurtz, istovremeno su utipkali RUN na susjednim računalnim terminalima. Kada su obojica dobili točne odgovore, rođeni su dijeljenje vremena (time-sharing) i BASIC.

Te su inovacije učinile računalstvo dostupnim svim studentima i profesorima Dartmoutha, a ubrzo nakon toga i ljudima diljem svijeta.

Programski jezik BASIC koji se u početku zvao Dartmouth BASIC (Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code), pokazao se idealnim za uvođenje početnika u programiranje, a istovremeno je mogao poslužiti kao jezik za sve aplikacije i radio je na bilo kojem računalu.

13566192785_4d5e684fa3_z

Iz tog razloga BASIC je postao svjetski poznat i u budućim godinama i desetljećima s razgranao u brojne druge jezike i "dijalekte", uključujući Atari BASIC, Microsoft BASIC, TI-BASIC i Commodore BASIC, a u novije vrijeme glavni dijalekti uključuju Microsoftov Visual Basic i njegove ogranke

Čak i danas se još koristi BASIC inačica Small Visual Basic 3.0 (najnovija verzija poboljšane verzije Microsoft Small Basica Mohammeda Hamdyja). U potpunosti je implementiran u Visual Basic .NET , što ga čini ekskluzivnim za Windows platforme, a dostupan je besplatno na Visual Studio Marketplaceu.

Mnogi će vam programeri reći da je BASIC demokratizirao programiranje, jer osim što je bio jedan od prvih velikih programskih jezika, ujedno je bio i jedan od najpristupačnijih.

Dragi naš BASIC, želimo ti sretan rođendan!

Vezani sadržaji
Ključne riječi BASIC
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam













       

*/-->