Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: I Kina ima dvonožnog robota hodača
Članak
Objavljeno: 07.05.2024. 16:53

Tiangong 

VIDEO: I Kina ima dvonožnog robota hodača

Kina je lansirala svojeg prvog dvonožnog humanoidnog robota pod nazivom Tiangong.

VIDEO: I Kina ima dvonožnog robota hodača

Na području  Zone gospodarsko-tehnološkog razvoja u Pekingu, Kina je održala predstavljanje svog prvog humanoidnog dvonožnog robota Tiangonga, kojeg je razvila tvrtka Beijing Humanoid Robot Innovation Center Company.

Robot koji pomalo podsjeća na Muskovog Tesla Bota, navodno može hodati/trčati brzinom od 6 km/h i zamišljen je kao robot opće namjene koji će se moći koristiti u raznovrsnim tipovima industrija.

Pored toga, kineska tvrtka tvrdi da je ovo prvi humanoidni robot pune veličine na svijetu koji može raditi isključivo na električni pogon, što nam djeluje malo čudno, jer nismo vidjeli da su drugi humanoidni roboti benzinci, no dobro.

24468478ab334df5a411a501d198a182

 

Robot ima platformu otvorenog koda i kompatibilnu skalabilnost, čime se omogućuje tvrtkama i znanstvenim organizacijama da ga prilagođavaju svojim jedinstvenim potrebama u rasponu od pružanja usluga i pomoći u kući, bolnicama, obrazovnim ustanovama, pa sve do rada u industrijskim kompanijama prema personaliziranim potrebama tržišta i korisnika. 

Tiangong je visok 1,63 metra i težak 43 kilograma, opremljen je sa senzorima za percepciju vida i može se pohvaliti procesorskom snagom od 550 trilijuna operacija u sekundi, s visokopreciznim inercijskim mjernim jedinicama (IMU) i senzorima 3D vida. Osim toga, opremljen je s preciznim senzorima sile sa šest osi za pružanje precizne povratne informacije.

9560225893ea4e13982db486d09af13d

 

Kineski robotičari su demonstrirali njegovo kretanje u hodu, trčkaranju, pentraju uz stepenice i snalaženju u mraku, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Zasad još nije poznato koliko će koštati i tko će ga prvi koristiti, no sigurni smo da ga Kinezi neće dugo držati u obliku testnog prototipa, već će ga brzo baciti u vatru, odnosno pronaći mu neke konkretne poslove.

Također nije poznato je li opremljen sustavima generativne umjetne inteligencije, ili radi isključivo na joystick.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->