Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.06.2023. 12:59

Harry Perkins Institute 

Je li taurin izvor mladosti

Istraživači otkrivaju da povećanje količine prirodne kemikalije taurina usporava proces starenja.

Je li taurin izvor mladosti

Starenje je neizbježno jer se u našim tijelima događaju sustavne promjene, ali pitanje koje je zbunilo istraživače s Instituta za medicinska istraživanja Harry Perkins bilo je jesu li neke od tih promjena uzrok ili posljedica starenja i može li se proces starenja usporiti?

Dr. Ankur Sharma, istraživač na Sveučilištu Curtin i voditelj Laboratorija za onko-fetalni ekosustav Instituta Harry Perkins, radio je s međunarodnim timom istraživača i otkrio da je pokretač starenja smanjenje taurina u našem tijelu, dok povećanje razine taurina produljuje zdrav život.

Taurin je kemikalija, odnosno aminokiselina koja se prirodno pojavljuje u našoj krvi, a poznatija je kao dodatak energetskim pićima. Dr. Sharma je objasnio svoje istraživanje. "Ranije studije su pokazale da koncentracija taurina u krvi korelira sa zdravljem, ali nije bilo poznato utječu li koncentracije taurina u krvi na starenje. Kako bismo riješili ovaj jaz u znanju, mjerili smo koncentraciju taurina u krvi tijekom starenja životinja i otkrili da su se razine taurina prirodno smanjivale. Znakovi starenja su se povećavali, uključujući pad funkcija organa", navodi Sharma.

science.abn9257-fa

Kako bi vidjeli pridonose li razine taurina starenju među vrstama, istraživači su miševe, majmune i crve hranili taurinom ili kontrolnom otopinom. Otkrili su da su miševi hranjeni taurinom živjeli dulje od onih iz kontrolne skupine. Štoviše, miševi hranjeni taurinom poboljšali su funkcioniranje kostiju, mišića, gušterače, mozga, masti, crijeva i imunološkog sustava, što je indikativno za sveukupno poboljšanje zdravlja. Istraživači su primijetili sličan učinak kod majmuna te su produžili životni vijek crva.

"Istraživanja mehanizama kroz koje suplementacija taurinom poboljšava zdrav životni vijek otkrila su da je taurin pozitivno utjecao na nekoliko obilježja starenja, uključujući stanično starenje, oštećenje DNK i upale", rekao je dr. Sharma.

Taurin je polu-esencijalni mikronutrijent i jedna je od najzastupljenijih aminokiselina u ljudi. Rasprostranjen je po cijelom tjelesnom tkivu, glavni je sastojak žuči i može se naći u debelom crijevu. Taurin čini do 0,1% ukupne ljudske tjelesne težine, ima važne funkcije u  srcu  i  mozgu i pomaže u podržavanju rasta živaca. Najbolji izvori hrane za taurin su meso, riba i jaja.

Dr. Sharma je rekao kako bi za otkrivanje je li nedostatak taurina pokretač starenja i kod ljudi, bila potrebna dugoročna, dobro kontrolirana ispitivanja suplementacije taurina.

"Ako postoje pokretači starenja temeljeni na krvi, vraćanje njihove koncentracije na "mladenačke" razine moglo bi poslužiti kao intervencija protiv starenja, ali to tek treba testirati na ljudima", rekao je.

Studiju objavljenu u časopisu Science možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->