Nalazite se
  • Zdravlje
  • Joystickom upravljana pilula s kamerom za snimanje želuca
Članak
Objavljeno: 05.06.2023. 16:23

Sveučilište George Washington 

Joystickom upravljana pilula s kamerom za snimanje želuca

Istraživači su razvili magnetski kontroliranu video pilulu kojom se može upravljati u želucu pomoću joysticka.

Joystickom upravljana pilula s kamerom za snimanje želuca

Tradicionalna endoskopija koristi dugu, tanku, fleksibilnu cijev s video kamerom na kraju koja se provlači kroz usta u gornji dio probavnog trakta. Postupak se koristi za ispitivanje uzroka bolova u trbuhu, mučnine, krvarenja i gubitka težine.

Kapsulna endoskopija u kojoj se koristi pilula koja sadrži kameru i snima slike probavnog trakta, mnogo je manje invazivna od tradicionalne endoskopije i koristi se od ranih 2000-ih. Postojeće kamere u tabletama ograničene su u pogledu onoga što mogu vidjeti jer se oslanjaju na prirodnu pokretljivost i gravitaciju za kretanje kroz gastrointestinalni trakt i ne mogu se dovesti do određenog područja interesa u želucu.

Sada su istraživači sa Sveučilišta George Washington razvili novu vrstu kapsulne endoskopije koja koristi magnete za kontrolu kretanja uređaja kroz tijelo. Njihova je studija prva u SAD-u koja ispituje izvedivost magnetski kontrolirane kapsulne endoskopije (MCCE) za vizualizaciju ljudskog želuca.

"Tradicionalna endoskopija je invazivna procedura za pacijente, a da ne spominjemo da je skupa zbog potrebe za anestezijom i izostankom s posla", rekao je Andrew Meltzer, glavni autor studije.

Istraživači su testirali MCCE na 40 odraslih pacijenata kojima je bio potreban endoskopski postupak kao dio standardne procjene njihovih simptoma. Pacijenti su morali imati jednu ili više indikacija za zahvat, uključujući bol u trbuhu, nadutost, žgaravicu, mučninu i/ili povraćanje, anemiju ili gubitak težine.

Pacijenti su zamoljeni da prestanu jesti 20 sati prije zahvata. Na dan zahvata pacijent je popio 1 L vode koja je sadržavala simetikon, sredstvo protiv pjenjenja koje smanjuje plinove u želucu. Oko 10 minuta nakon što je popio posljednju šalicu vode, pacijent je zamoljen da proguta kapsulu. Nakon toga pacijent leži na stolu s magnetom iznad sebe, noseći prsluk za bilježenje podataka.

Kapsulna endoskopija 2

Liječnik koji izvodi MCCE kontrolira kapsulu pomoću para joysticka, sličnih onima koji se koriste za igranje video igara. Jedan kontrolira kretanje kapsule u osi xyz, a drugi rotaciju duž vodoravne ili okomite osi.

NaviCam kamera koju je izradila tvrtka AnX Robotica Corp, omogućuje vidno polje od 160 stupnjeva, pružajući kontinuirani video u razlučivosti od 640 x 480 piksela po inču s brzinom od 0,5 do 6 sličica u sekundi.

Istraživači su otkrili da je magnetski kontrolirana kapsula bila u stanju vizualizirati sva anatomska područja želuca i snimiti video i fotografije bilo kakvog krvarenja, upale ili malignih lezija sa stopom vizualizacije od 95%.

Pacijenti su bili podvrgnuti tradicionalnoj endoskopiji nakon MCCE-a kako bi se usporedili rezultati. Istraživači su otkrili da nova metoda nije propustila nijednu visokorizičnu leziju i 80% pacijenata preferiralo jeviđe NaviCam nego tradicionalnu metodu endoskopije.

Liječnici koji koriste NaviCam zasad moraju biti obučeni za korištenje joysticka, no istraživači razvijaju softver koji će koristiti AI za samostalno dovođenje kapsule do svih dijelova želuca i bilježenje abnormalnosti.

Studiju objavljena u časopisu iGIE možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->