Nalazite se
  • Zdravlje
Krvna grupa 0 otpornija na infarkt
Zdraviji geni u krvnoj grupi nula?

Manji rizik od infarkta za osobe s krvnom grupom 0

Studija Dr. Muredacha P. Reillya, profesora medicine na Kardiovaskularnom Institutu Pensilvanije pokazala je kako se osobe s krvnom grupom 0 puno manje sklonije inferktu i drugim kardiovaskularnim bolestima nego one s grupama A i B.

Svjetlosna dezinfekcija
HINS svjetlo dezinficira bolnice

Škotski znanstvenici proveli kliničko ispitivanje neškodljive svjetlosti koja ubija bakterije

Zašto se peremo? Osim u vizualne svrhe, osnova pranja je dezinfekcija, odnosno ubijanje i rješavanje loših bakterija, koje osim što pomažu u stvaranju smrada, škode našem zdravlju. Posebno je žestoka borba protiv nepoželjnih superbakterija MRSA i C.diff u bolnicama i operacijskim salama, gdje loša higijena može imati smrtne posljedice. Na žalost, uz sve drastične mjere višekratnog pranja raznim antibakteriološkim sredstvima, sterilizacijama instrumenata i prostora, bacili još uvijek čak i u prilično sterilnim bolnicama širom svijeta pobiju dosta veliki broj ljudi godišnje.  Stoga su znanstvenici škotskog sveučilišta Stathchlyde iz Glasgowa, prije dvije godine započeli s proučavanjem raznih oblika i vrsta svjetlosti u svrhu eliminacije bakterija.

Antikokain
Borba protiv ovisnosti

Cjepivo protiv djelovanja kokaina

Nova metoda odvikavanja od droge uključivat će cijepljenje supstancama koje provociraju stvaranje antitijela u cilju "zarobljavanja" molekula unešenog kokaina prije nego dođu do mozga.

Svinjska gripa više nije razlog za paniku
Nema razloga za paniku 

Druga žrtva svinjske gripe

U zagrebačkoj Klinici "Fran Mihaljević" danas je umro 53-godišnjak iz Zagreba zaražen virusom H1N1. Potvrdio je to primarijus Tomislav Maretić, koji je rekao da je to druga osoba umrla od svinjske gripe ove sezone.

Panika zbog pilića
Preventivno zaklano 8 tisuća 

Panika zbog pilića

Na više od tisuću njemačkih farmi otkriveno je da se pilići hrane kancerogenom hranom. Preventivno je zaklano 8000 pilića, a sporne farme su zatvorene. Hrvati mogu biti sigurni – tvrde u agenciji za hranu - na našim policama nema zaraženih jaja.

Hrvati
Ma tko bi rekao? 

Hrvati bolestan narod

Prema broju izdanih recepata, Hrvati su prilično bolestan narod. Liječnici godišnje propišu 50 milijuna recepata - no gotovo 80 tona papira. Od ove godine možda nećemo biti zdraviji, ali ćemo biti ekonomičniji i trošit ćemo manje papira.

Zabrana pušenja u Španjolskoj
Adios cigaretas! 

Zabrana pušenja u Španjolskoj

U Španjolskoj je na snagu stupio jedan od najstrožih antipušačkih zakona u Europi. Pušači su svoje popušili - nakon 24-satne odgode zbog proslave Nove godine, od danas više ne mogu pušiti u barovima, restoranima, na dječjim igralištima i u krugu škola i bolnica.