Nalazite se
  • Zdravlje
  • Višekratna silikonska maska s N95 filterom
Članak
Objavljeno: 10.07.2020. 11:42

MIT 

Višekratna silikonska maska s N95 filterom

Znanstvenici MIT-a izradili su višekratnu silikonsku gumenu masku koja se može vrlo jednostavno sterilizirati prije ponovnog korištenja.

Višekratna silikonska maska s N95 filterom

Istraživači MIT-a i bolnice Brigham and Women’s Hospital, proizveli su novu zaštitnu masku koja može učinkovito zaustaviti čestice COVID-19 kao i klasične N95 maske koje koriste zdravstveni djelatnici.

Maska je izrađena od izdržljive silikonske gume i može se proizvoditi injekcijskim lijevanjem, metodom koja se koristi u mnogim tvornicama diljem svijeta. Maska uključuje i N95 filter, no potrebno je utrošiti znatno manje materijala nego u klasične N95 maske.

Nakon što su odabrani zdravstveni djelatnici uspješno testirali prototipove nove maske, znanstvenici sada traže njihov "feedback" kako bi ih dodatnu usavršili, a istovremeno pokreću spinoff tvrtku koja će ih proizvoditi nakon što dobiju dozvolu od Federalne američke agencije za hranu i lijekove FDA i Instituta NIOSH.

MIT-Reusable-Mask-01

Jedna od prednosti ove maske je izdržljivost na sve oblike sterilizacije, pa istraživači navode da su maske sterilizirali autoklavom (parnom sterilizacijom), stavljali ih u pećnicu te uranjali u izbjeljivač i izopropilni alkohol. Nakon svih ovih vrsta sterilizacije materijal je ostao neoštećen i maske su se mogle ponovno koristiti.

Zdravstveni djelatnici koji su ih testirali kažu da su im bolje i ugodnije za nošenje od tradicionalnih N95 maski i ocijenili su ih visokom ocjenom za jednostavno namještanje i zamjenu filtera te su rekli da im najmanje otežavaju disanje u odnosu na druge maske.Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT maska silikon N95
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->