Nalazite se
  • Zdravlje
  • Nema protuotrova za ubod crne udovice
Članak
Objavljeno: 05.07.2011. 14:12

Hrvatska 

Nema protuotrova za ubod crne udovice

Zbog činjenice da Imunološki zavod više ne proizvodi antitoksin za otrov crne udovice, zdravstvene ustanove u obalnom području ostaju bez potrebnog protuotrova.

Nema protuotrova za ubod crne udovice

Zbog činjenice da Imunološki zavod više ne proizvodi antitoksin za otrov crne udovice, zdravstvene ustanove u obalnom području ostaju bez potrebnog protuotrova. Sve se to događa uoči glavnog dijela turističke sezone.

U to su se već uvjerile mnoge zdravstvene ustanove, koje su bezuspješno pokušale obnoviti zalihe ovog protuotrova narudžbom kod svog dosadašnjeg proizvođača za hrvatsko tržište – Imunološkog zavoda, piše Novi list.

 usred turističke sezone KBC Rijeka nema protuotrov za crnu udovicu 

Među ostalim, bez seruma za otrov crne udovice ostao je i KBC Rijeka. Predstojnik tamošnjeg Centra za hitnu medicinu Fred Zeidler potvrdio je da su ospkrbljeni samo serumima protiv ugriza zmija, ali ne i onima protiv crne udovice. Također je rekao da nemaju vijesti o nekoj mogućoj alternativi.

Iako ubod crne udovice nije opasan po život, liječnici ističu da bolovi koje u tim trenucima proživljava pacijent spadaju među najteže bolove uopće.

Za ilustraciju pročitajte što je svojevremeno za Slobodnu Dalmaciju izjavio Jure Ćozo, kojeg je 2008. godine ugrizla Crna udovica u zadarskom zaleđu

"Nikakav ubod nisam osjetio, tek dva sata nakon što sam stigao kući počelo me peckati u lijevoj nozi. Na nogu sam stavio led, a na crnu udovicu nisam ni pomislio jer sam nosio visoke tenisice baš za zaštitu od uboda. I onda su počeli bolovi kakve nikad nisam osjetio, prošao sam cijeli rat, ali ovako nešto nisam mogao ni zamisliti"

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam