Nalazite se
  • Zdravlje
  • Pametni stetoskop detektira respiratorne probleme
Članak
Objavljeno: 31.08.2020. 16:16

StethoMe 

Pametni stetoskop detektira respiratorne probleme

Ovo bi moglo smanjiti posjete liječnicima i njihove nepotrebne dolaske u kućne posjete.

Pametni stetoskop detektira respiratorne probleme

Poljska startup tvrtka StethoMe, u Europi i SAD-u privodi kraju kliničke studije, nakon kojih bi njihov pametni istoimeni stetoskop trebao dobiti sve potrebne dozvole za korištenje kao medicinski kućni uređaj.

Ukratko rečeno, radi se o bluetooth uređaju koji sam "sluša" pluća pacijenta i prepoznaje tipične zvukove koji ukazuju na moguće respiratorne probleme vezane uz razne bolesti, a ponajviše je namijenjen za preglede djece od strane roditelja.

stethome 3

Uz pomoć aplikacije za pametni telefon ili računalo, korisnici mogu sami uz pomoć članova obitelji ili prijatelja postavljati stetoskop na ista mjesta na kojima bi ih "preslušavao" liječnik, a pametni algoritam će tada prepoznati uzorke zvukova koji upućuju na mogućnost respiratornih poteškoća. Obzirom da proizvođači ne žele da korisnici sami guglaju dijagnoze i poduzimaju terapije, StethoMe funkcionira tako da će ukoliko čuje zvukove koji upućuju na bolesno stanje, obavijestiti korisnike da trebaju posjetiti ili pozvati liječnika za provođenje dalje dijagnostike.    

Stetoskop koristi mrežu mikrofona i napredni sustav za izoliranje okolne buke kako bi izdvojio zvukove iz pacijentovih pluća od onih iz okoline, a proizvođači vjeruju da će smanjiti posjete liječniku za najmanje 75%.

stethome

Uređaj automatski detektira kada se nađe u dodiru s kožom, a pripadajuća aplikacija vodi roditelja ili drugog člana kućanstva kroz proces dijagnostike, upućujući gdje da ga pritisnu kako bi prikupljao podatke koje potom analizira algoritam u cloudu.

Proizvođač navodi kako su dosadašnja testiranja ukazala da je njihov algoritam za 39 posto precizniji u odnosu na prosječnog liječnika kućne medicine. 

Više informacija o dostupnosti i cijeni uređaja potražite na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->