Nalazite se
  • Zdravlje
  • Mikrob iz spolnih organa štiti komarce od malarije
Članak
Objavljeno: 05.05.2020. 14:43

Microsporidia MB 

Mikrob iz spolnih organa štiti komarce od malarije

Zbog pandemije koronavirusa svijet je zaboravio da malarija svake godine ubije 400.000 ljudi.

Mikrob iz spolnih organa štiti komarce od malarije

Znanstvenici iz Kenije i Velike Britanije otkrili su mikrob koji o potpunosti štiti komarce od zaraze malarijom i predstavlja veliki potencijal za kontrolu bolesti.

Mada su zbog pandemije COVID-19 mnoge bolesti širom svijeta danas pale u drugi plan, znanstvenici kažu da malarija godišnje ubije oko 400.000 ljudi među kojima je najveći broj djece mlađe od pet godina.

Stoga vjeruju da je ovo veliko otkriće koje će pomoći u borbi protiv ove opasne bolesti, ukoliko se pronađe način da komarci s tim mikrobom preuzmu čitavu populaciju, ili ako se koriste spore za suzbijanje infekcije.    

Mikrob koji blokira malariju pod nazivom  Microsporidia MB je otkriven tijekom proučavanja komaraca na obalama jezera Viktorija u keniji i živi u crijevima i genitalijama insekata.

Niti jedan komarac kod kojeg su pronašli Microsporidiju nije nosio parazit malarije, a to su potvrdili i laboratorijski eksperimenti kojima je dokazano da mikrobi pružaju 100-postotnu zaštitu komarcima.

Komaraca s tim mikrobom u prirodi je oko 5% u odnosu na čitavu populaciju.

Znanstvenici kažu da bi za suzbijanje malarije trebalo zaraziti 40 posto njihove populacije u svakoj regiji Microsporidijom, a mikrob se može prenijeti između odraslih komaraca te se prenosi i sa ženke na njezino potomstvo.

Muški komarci (koji ne grizu) mogli bi se zaraziti u laboratoriju i potom pustiti u divljinu kako bi zarazili ženke prilikom oplodnje.

Znanstvenici ističu kako ova metoda za borbu protiv malarije ne ubija komarce koji su jako važni za ekosustave koji o njima ovise kao izvor hrane.

Čitav znanstveni rad o ovom istraživanju možete pronaći na ovoj poveznici: https://www.nature.com/articles/s41467-020-16121-yVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->