Nalazite se
  • Pop Tech
  • Kapetan hi-tech razarača je James Kirk
Članak
Objavljeno: 22.11.2013. 16:37

Zumwalt 

Kapetan hi-tech razarača je James Kirk

Tehnološki najsavršenijim razaračem na svijetu upravljati će imenjak čuvenog kapetana Enterprisea.

Kapetan hi-tech razarača je James Kirk

Američka mornarica objavila je ime kapetana koji će upravljati prvim tehnološki najsavršenijim svjetskim razaračem potpuno nove klase, borbenim brodom koji je nevidljiv na radaru, a u sebi posjeduje toliko naprednih pogonskih, elektronskih i borbenih sustava, da američki novinari vole reći kako je na njemu "svaki šaraf vojna tajna".

Mada se brod ne zove Enterprise, njime će upravljati kapetan James Kirk, kojeg od čuvenog kapetana iz originalne Star Trek serije razlikuje samo srednje slovo između imena i prezimena. Naime, kapetan Zumwalta (DDG 1000) se zove James A. Kirk, dok "Jim" iz Star Treka nosi ime James T. (Tiberius) Kirk.

zumwalt u doku

Zumwalt je trebao biti svečano kršten i porinut u more 29. studenog ove godine, no zbog poznatih problema s krizom u Kongresu vezanoj uz (ne)odobravanje budžeta zbog koje su državne institucije SAD-a bile paralizirane, samo su ga u tišini nedavno spustili iz doka u more, a u službenu uporabu američke mornarice će ući početkom 2014.

Inače, Zumwalt je gotovo u potpunosti kompjuteriziran i automatiziran, pa usprkos dužini od 182 metra, težini od 14.564 tona i svoj sili naprednog naoružanja, njime može upravljati samo 19 članova posade, časnika i mornara, koji će uglavnom sjediti za svojim postajama na kojima se nalaze samo računala opremljena monitorima, tipkovnicama, miševima i joysticima, a računalnu i serversku infrastrukturu osigurao je IBM.

zumwalt kupola

Za sada je poznato da brod posjeduje lansirne rampe i 80 "ćelija" s po jednim ili više projektila koji uključuju Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM), Tactical Tomahawk Vertical Launch Anti-Submarine Rocket (ASROC), 2 napredna AGS topa (Advanced Gun System) od 155 mm, 2 Mk 46 topa od 30 mm, a u svojoj utrobi će prevoziti i helikoptere SH-60 LAMPS, MH-60R ili MQ-8 Fire Scout VTUAV.

Posjedovat će i svu silu napredne tehnologije za detekciju protivnika na velikim udaljenostima i u svim uvjetima (radari, sonari, IR), a plinske turbine će mu osiguravati do 78 megawatta energije, od čega je samo 20 namijenjeno vožnji, dok je čak 58 na raspolaganju oružanim sustavima. Planirano je da se među njima nađu railgun i laserski top, oružja koja se još uvijek nalaze u razvoju američke mornarice, te su navodno stigla u zadnju fazu testiranja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi IBM Star Trek
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->