Nalazite se
  • Zdravlje
  • 90 posto dezinformacija o koronavirusu nije uklonjeno
Članak
Objavljeno: 04.06.2020. 09:51

Društvene mreže 

90 posto dezinformacija o koronavirusu nije uklonjeno

Među lažnim vijestima je i jedna u kojoj se govori da nošenje maski može izazvati rak.

90 posto dezinformacija o koronavirusu nije uklonjeno

Britanski Centar za suzbijanje digitalne mržnje CCDH, proveo je istraživanje društvenih mreža u potrazi za lažnim vijestima i informacijama vezanim uz COVID-19 pandemiju. Istraga provedena na uzorku od 649 takvih postova na Facebooku i Twitteru i ukazala da je njih 90 posto još uvijek aktivno, odnosno nije ih izbrisao AI, kao ni zaposlenici društvenih mreža kojima je to osnovni posao.

Među tim postovima provlače se pogrešne informacije vezane uz lažne lijekove, propagandne poruke protiv cijepljenja i teorije zavjere o 5G mrežama, no Twitter i Facebook smatraju da uzorak nije reprezentativan, pa primjerice Facebook kaže da je tijekom travnja stavio upozorenje na 90 milijuna takvih poruka, a 95% njih je uklonio i onemogućio korisnicima da ih gledaju.

Twitter također tvrdi da uspješno uklanja sve sadržaje vezane uz COVID-19 ukoliko otkriju da bi "mogli izazvati štetu", no priznaje da ne poduzima akcije protiv svih postova koji sadrže netočne informacije o koronavirusu.

Izvršni direktor CCDH Imran Ahmed smatra da tvrtke prešućuju svoju odgovornost i da njihovi sustavi za prijavljivanje i uklanjanje krivih informacija jednostavno ne funkcioniraju kako bi trebali.  

Rosanne Palmer-White, direktorica razvojne agencije za mlade Restless Development, ranije poznate kao Studentsko partnerstvo širom svijeta, slaže se s mišljenjem CCDH i kaže da "mnogi mladi ljudi pokušavaju spriječiti širenje  dezinformacija, ali tvrtke društvenih medija su ih iznevjerile".

Među postovima koje je CCDH otkrio nalaze se savjeti o liječenju koronavirusa aspirinima rastopljenim u vrućoj vodi (zvuči poznato), cinkom, vitaminima C i D, a među najvećim biserima se ističe upozorenje da nošenje zaštitne maske može izazvati rak, kao i već dobro poznata teorija o prenošenju zaraze putem 5G mreža.

Imate li osjećaj da su društvene mreže prepune dezinformacija o Covidu koje treba ukloniti, ili smatrate da svatko o toj temi ima pravo pisati što god želi, možete nam reći u svojim komentarima na Facebooku.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->