Nalazite se
  • Zdravlje
  • Cjepivo možda neće biti učinkovito kod pretilih osoba
Članak
Objavljeno: 10.08.2020. 12:38

COVID-19 

Cjepivo možda neće biti učinkovito kod pretilih osoba

Stručnjaci upozoravaju da bi cjepivo protiv koronavirusa moglo biti manje učinkovito kod osoba s povećanom tjelesnom težinom.

Cjepivo možda neće biti učinkovito kod pretilih osoba

Obzirom da su medicinske znanstvene studije iz prošlosti ukazale da su cjepiva protiv gripe i hepatitisa B bila manje učinkovita kod pretilih osoba nego kod onih s normalnom tjelesnom težinom i masom, mnogi stručnjaci širom svijeta se plaše da bi slična situacija mogla biti i u slučaju cijepljenja protiv COVID-19 koronavirusa.

Neki teoretiziraju da oni koji su pretili imaju oslabljen odgovor T-stanica (vrstu stanica imunološkog sustava), na imunizacije.

Dr. Chad Petit, profesor na odjelu biokemije i molekularne genetike na Sveučilištu Alabama kaže da se ovdje ne radi o tome hoće li cjepivo kada jednom postane dostupno biti učinkovito, već se postavlja pitanje hoće li u slučaju pretilih osoba biti dovoljno učinkovito, jer je kod njih odziv imunološkog sustava znatno lošiji kod svih vrsta infekcija.

Petit navodi kako bi taj problem posebno mogao biti velik u SAD-u, gdje je čak 42,4 % odrasle populacije pretilo, što im u slučaju brojnih bolesti znatno uvećava opasnost od ozbiljne infekcije ili komplikacija, uključujući i smrt.

Dr. William Schaffner, profesor preventivne medicine i infektivnih bolesti na Sveučilištu Vanderbilt kaže da bi kod cijepljenja pretilih osoba važnu ulogu mogla imati i veličina igle koja će se koristiti za ubrizgavanje cjepiva. "Cijepljenje korištenjem standardne igle od jednog inča moglo bi imati slabiji učinak na pretile osobe u odnosu na cijepljenje dužim iglama", navodi dr. Schaffner. "Liječnici moraju voditi računa i o tome koju dužinu igle koriste, kako bi pri davanju intramuskularne injekcije bili sigurni da će doista doseći mišić."

U ovom trenutku još nije poznato kada će započeti cijepljenje protiv koronavirusa na široj populaciji, niti koliko će cjepivo biti učinkovito, no znanstvenici smatraju da će se pri cijepljenju puno pažnje trebati posvetiti pretilim osobama koje ionako spadaju među najrizičnije skupine za zarazu koronavirusom i iskazivanje težih simptoma bolesti.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->