Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.07.2020. 10:55

Istituto Italiano di Tecnologia 

VIDEO: Četveronožni robot balansira na dvije noge

Znanstvenici nastoje omogućiti četveronožnim robotima hodanje na uskim površinama.

VIDEO: Četveronožni robot balansira na dvije noge

Četveronožni roboti kakve razvijaju Boston Dynamics i mnogi drugi laboratoriji širom svijeta, mogu činiti fantastične stvari poput otvaranja vrata, povlačenja zrakoplova i penjanja preko ograde, no još uvijek imaju neka ograničenja.

Da bi mogli nesmetano hodati potrebna im je prilično velika (široka) površina tla, što ograničava njihove mogućnosti primjene pa ne mogu recimo prijeći neki potok preko uskog mostića.

Znanstvenici iz Dynamic Legged Systems laboratorija s Talijanskog instituta tehnologije to žele promijeniti, pa su razvili robotski kontroler koji omogućuje četveronožnom robotu balansiranje na dvije noge i hodanje po crti.

U digitalnim simulacijama kontroler omogućuje robotu težine od 90 kg prelazak mosta širokog samo 6 cm, dok je u stvarnom fizičkom svijetu zasad naučio balansirati i stajati na dvije noge, što je preduvjet za hodanje po crti, kao što možete vidjeti u ovom videu.

U sljedećoj fazi razvoja znanstvenici žele robotu omogućiti da se na ovaj način kreće po gredama i daskama, kako bi se mogao koristiti u akcijama spašavanja u ruševinama na kojima se takve situacije često mogu pojaviti, a tko zna, možda ga nauče i "slacklineu", odnosno hodanju preko užeta.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->