Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Kineski ultračvrsti materijal za gradnju mjesečeve baze
Članak
Objavljeno: 01.07.2020. 11:10

Xinjiang Technical Institute 

Kineski ultračvrsti materijal za gradnju mjesečeve baze

Materijal koji se temelji na mjesečevoj prašini je 22 puta čvršći u odnosu na beton.

Kineski ultračvrsti materijal za gradnju mjesečeve baze

Sredinom ovog stoljeća ljudi će se početi vraćati na Mjesec s idejom da tamo ostanu, što podrazumijeva izgradnju stalnih naseobina. Obzirom na enormne troškove koje bi gradnja baza stvarala ukoliko bi se sav građevni materijal dopremao sa Zemlje, znanstvenici širom svijeta traže načine kako iskoristiti materijal koji se već nalazi na Mjesecu.

Među njima su i istraživači iz kineskog istituta Xinjiang Technical Institute of Physics and Chemistry, koji su u suradnji s kolegama sa Sveučilišta Beihang i instituta Ningbo Institute of Materials Technology and Engineering, razvili tehniku za izradu građevnog materijala od lunarnog pijeska, kojeg na Mjesecu ima u neograničenim količinama. U svojem znanstvenom radu, istraživači su demonstrirali izradu materijala koji je čak 22 puta čvršći od betona, a u testovima su se poslužili simulantom od vulkanskog pijeska koji je po sastavu jako sličan onome na Mjesecu.

Znanstvenici su istraživali sastav, kristalnu strukturu, taljenje i izradu vlakana od simulanta mjesečevog tla i otkrili su da posjeduje sličan kemijski i mineralni sastav kao bazaltne rude na Zemlji te su saznali da se u cijelosti tali na temperaturi od 1332 C.

Kristalne strukture lunarnog tla su se homogenizirale i transformirale u stanje amorfnog stakla kada je rastaljeni materijal ohlađen vodom. Materijal koji je na taj način nastao pokazao je čvrstoću veću od 1400 MPa (megapaskala), što je usporedivo s komercijalnim bazaltnim vlaknima izrađenim od bazaltne rude na Zemlji.   

Rezultati njihovog istraživanja su ukazali na izvodljivost korištenja solarnog tla u izradi materijala za gradnju lunarne baze, a studija je objavljena u časopisu Scientia Sinica Technologica.

Znanstvenici vjeruju da bi ovo moglo uštediti na bilijune dolara koliko bi se potrošilo za gradnju nastambi korištenjem materijala koji bi se dopremao sa Zemlje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->