Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.06.2020. 11:21

IRB 

Ruđeru 72 milijuna eura za sedamdeseti rođendan

Sedamdeseti rođendan i europsku obljetnicu Ruđer dočekuje uz vrhunske projekte i veliku investiciju.

Ruđeru 72 milijuna eura za sedamdeseti rođendan

Najveći hrvatski znanstveno-istraživački institut, Institut Ruđer Bošković (IRB) ove godine obilježava sedam desetljeća od svojeg osnutka, sedam godina od ulaska Hrvatske u EU, te nakon sedam godina uspješne provedbe kompetitivnih projekata OBZOR 2020. Svoj veliki jubilej IRB će proslaviti uz europsku investiciju vrijednu 72 milijuna eura.

Ovu obljetnicu Ruđer dočekuje sa zavidnim portfeljem od čak 29 projekata financiranih u sklopu najkonkurentnijeg programa EU-a za istraživanje i inovacije OBZOR 2020, ugovorne vrijednosti za IRB od 14,6 milijuna eura. Povrh toga, do kraja godine IRB očekuje investiciju od 72 milijuna eura iz europskih strukturnih fondova, što je najveće ulaganje u istraživačku infrastrukturu u RH u posljednjih 30 godina, te prvo značajnije ulaganje u infrastrukturu IRB-a od njegovog osnutka.

thumbnail_OZIP - Biomedicinska platforma, projekt Onda arhitekture

Riječ je o projektu Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP), čije je financiranje predviđeno iz Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' 2014. - 2020.

IRB je svoj put do projekta O-ZIP gradio još u okviru europskih pretpristupnih fondova te nastavio preko projekata prekogranične suradnje, projekata Hrvatske zaklade za znanost, projekata iz programa FP7 i OBZOR 2020 pa sve do niza strukturnih projekata, uključujući i one financirane iz Europskog socijalnog fonda.

Centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore

Sredstvima iz navedenih programa financiranja IRB je ojačao svoj istraživački potencijal i unaprijedio kvalitetu istraživanja, osnažio partnerstvo s gospodarstvom, ostvario status poželjnog poslodavca doktorandima, znanstvenicima-povratnicima, ali i uglednim inozemnim znanstvenicima te značajno doprinio priljevu mozgova u RH.

Ovu tvrdnju potkrepljuje ljudski potencijal od preko 550 znanstvenika i istraživača, s gotovo 200 doktoranada i 40 inozemnih znanstvenika, kao i činjenica da je trećina od ukupnog broja znanstvenika-povratnika u RH zaposlena upravo na IRB-u.

inovativna istraživanja antibiotičke rezistencije u okolišu

"Projekt O-ZIP je kruna višegodišnjeg rada i uspjeha naših znanstvenika te ključan dio strategije IRB-a ka još intenzivnijem otvaranju gospodarstvu. Zahvaljujući ovom projektu mi ćemo imati priliku po prvi puta nakon sedam desetljeća obnoviti infrastrukturu Instituta te nabaviti neophodnu sofisticiranu opremu koja će biti na raspolaganju široj znanstveno-akademskoj zajednici te našim partnerima u industriji.

Centar za detektore, senzore i elektroniku

O-ZIP je po veličini financiranja iz europskih strukturnih fondova trenutno četvrti strateški projekt u RH i najveće ulaganje u znanstvenu infrastrukturu u posljednja tri desetljeća. Uzmemo li u obzir stroge kriterije EU-a za dodjeljivanje sredstava ovakvim strukturnim projektima, postaje evidentno da je navedeni projekt IRB mogao realizirati jedino u snažnom i kontinuiranom partnerskom odnosu s Vladom i nizom ministarstava, osobito s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te resornim Ministarstvom znanosti i obrazovanja", naglasio je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.Vezani sadržaji
Ključne riječi EU IRB investicija O-ZIP
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->