Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • AI slike niske rezolucije pretvara u visoku razlučivost
Članak
Objavljeno: 17.06.2020. 13:57

PULSE 

AI slike niske rezolucije pretvara u visoku razlučivost

Novi AI algoritam u stanju je slike niske rezolucije povećati u slike visoke rezolucije uz minimalnu degradaciju.

AI slike niske rezolucije pretvara u visoku razlučivost

Situacija u kojoj za potrebe nekog članka u časopisu morate objaviti veliku portretnu fotografiju, a na raspolaganju imate sliku u niskoj rezoluciji koja je dobra za web ali ne i za tisak, poznata je svim grafičkim urednicima časopisa i novina, pa tako i redakciji Vidija.

Stoga svi mi koji se direktno ili indirektno bavimo grafičkim dizajnom, ukoliko nismo u mogućnosti na snimanje poslati fotografa (recimo tijekom korona krize), nastojimo se snaći pomoću Photoshopa i drugih alata kako bismo sliku niske razlučivosti mogli povećati bez degradacije (pikseliziranja), odnosno umjetno joj pružiti čim veću rezoluciju, što zahtijeva puno angažmana i dakako znanja.

Znanstvenici taj problem nastoje riješiti umjetnom inteligencijom koja temeljem raznih parametara na slici niske razlučivosti nastoji tu istu sliku rekonstruirati u visokoj rezoluciji, kao što to radi recimo dobar slikar kada primjerice od fotke iz osobne iskaznice naslika veliki portret.

AI za razliku od slikara nema "umjetničko oko" koje omogućuje ljudima da popunjavaju nedostatak piksela znanjem i iskustvom, primjerice o strukturama i oblicima lica, pa je algoritam strojnog učenja potrebno jako pametno uvježbavati kako bi to mogao izvoditi uz minimalnu ili nikakvu superviziju od strane čovjeka.

Znanstvenici Sveučilišta Duke nisu bili zadovoljni dosadašnjim algoritmima za povećanje razlučivosti koji obično mjere udaljenost od piksela između superrazlučenih (SR) i HR slika. Optimizacija takvih mjernih podataka često dovodi do zamućenja, posebno u regijama s velikim varijacijama, pa su znanstvenici razvili alternativnu formulaciju problema super rezolucije koja se temelji na stvaranju realističnih SR slika koje ispravno smanjuju skaliranje.

Njihov novi algoritam super-razlučivosti koji se bavi ovim problemom, pod nazivom PULSE (Photo Upsampling via Latent Space Exploration), stvaranje realistične slike visoke rezolucije postiže na potpuno samostalni način. Umjesto da započne sa slikom niske razlučivosti i polako dodaje detalje, PULSE prolazi kroz prirodni razdjelnik prirodne slike visoke rezolucije, tražeći detalje koji se "downskaliraju" od originalne slike niske razlučivosti. Ograničavanjem prostora za pretraživanje PULSE na taj način stvara super razlučive slike koje su realističnije uz manje korekcija, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici ističu da PULSE ipak može stvarati određene promjene na tom pretvaranju koje lice jedne osobe mogu previše "ufrizirati", pa "upskalirana" slika visoke razlučivosti može izgledati jako uvjerljivo, ali lice pritom može poprimiti značajke koje će ga digitalnim faceliftingom učiniti različitim od originala, pa može izgledati kao da se radi o nekoj drugoj osobi.

Stoga ovaj alat još nije spreman za komercijalnu primjenu i nećete ga tako brzo dobiti u obliku plugina za Photoshop dok AI algoritam znanstvenici Dukea još malo bolje ne istreniraju.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->