Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.06.2020. 13:00

Université de Sherbrooke 

VIDEO: Treća robotska ruka ruši zid i igra badminton

Kanadski znanstvenici izradili robotsku ruku koja se spaja na čovjeka i omogućuje izvođenje brojnih zadaća.

VIDEO: Treća robotska ruka ruši zid i igra badminton

Znanstvenici kanadskog sveučilišta Université de Sherbrooke izradili su robotsku hidrauličku ruku koja se spaja na čovjeka, a u budućnosti bi se njome moglo upravljati moždanim valovima putem kape s elektrodama koju korisnik nosi na glavi.

Ovim projektom znanstvenici su željeli pokazati kako bi izgledalo kada bi nam priroda omogućila korištenje treće ruke, koja je svakom od nas često znala faliti kada smo radili neke poslove.

Ova hidraulička robotska ruka koju su nazvali "supernumerary robotic arm" posjeduje 3 stupnja slobodnog kretanja, a razvijena je s idejom oponašanja performansi ljudske ruke. Znanstvenici su je testirali za razne potrebe, od branja voća, probijanja zidova, pa sve do igranja badmintona, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Hidraulički sustav omogućuje ruci prilično veliku snagu, a pogonski sustav je pričvršćen žicama jer bi bio pretežak kada bi se postavio na korisnika, mada ne isključuju mogućnost da ga jednog dana ugrade u naprtnjaču koju biste nosili na leđima.

Sama ruka je teška samo 4 kg, odnosno otprilike kao i prava ljudska ruka, a u stanju je podići teret težine od 5 kg i može se kretati (mahati) maksimalnom brzinom od 3,4 metra u sekundi.   

Moramo priznati da bi nam treća ruka jako dobro došla i voljeli bismo si jednu nabaviti "za po doma".

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->