Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.06.2020. 10:28

Riken 

Japanski FUGAKU je najbrže superračunalo na svijetu

Superračunalo s ARM procesorima je došlo na vrh Top500 ljestvice najbržih svjetskih računala.

Japanski FUGAKU je najbrže superračunalo na svijetu

Na Top500 listi najbržih svjetskih superračunala došlo je do promjene na vrhu, jer je japanski Fugaku koji se temelji na ARM tehnologiji skinuo s trona američko Summit superračunalo pogonjeno IBM-ovim hardverom u izvođenju takozvanih "real-world" zadaća.

Računalo koje su razvili japanski istraživački centar RIKEN i tvrtka Fujitsu Limited se od sada nalazi na vrhu i u izvođenju drugih zadaća, što uključuje procesiranje određenih zadataka u domeni umjetne inteligencije, kao i u performansama "data-intensive" procesiranja potrebnog za obradu velikih količine podataka.

Ovo je ujedno prvi puta u povijesti da je jedno superračunalo bilo najbolje u sve tri područja izvođenja zadaća, a u u Top500 rankingu je postiglo rezultat od 415,53 petaflopsa (High Performance Linpack). Za usporednu Summit je postigao 148,6 petaflopsa, pa vam je jasno koliko je Fugaku brži od konkurencije.

Japansko računalo je trenutno zaposleno na zadaćama vezanim uz COVID-19, što uključuje simulacije širenja virusa, a Japanci ga u budućnosti žele koristiti u svojem tehnološkom programu Society 5.0 u okviru kojega će raditi na simuliranju nuklearnih eksplozija i izradi modela klimatskih promjena.

Ako vas čudi da superračunalo koristi ARM arhitekturu kakva se nalazi u vašem telefonu, trebate znati da Fugaku čini 152.064 A64FX SoC procesora od po 48 CPU-a po svakome, što je ekvivalent od nešto manje od 7,3 milijuna CPU-ova. Također trebate znati da je i Apple odabrao procesore bazirane na njoj za svoja iduća Mac računala, pa više nitko ne može reći da se radi o "običnoj arhitekturi za mobitele".

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->