Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.06.2020. 13:04

FCC 

CERN gradi novi sudarač čestica za 21 milijardu eura

Future Circle Collider će biti 4 puta veći i 6 puta jači od LHC-a te ga nazivaju Higgsovom tvornicom bozona.

CERN gradi novi sudarač čestica za 21 milijardu eura

Novi akcelerator čestica pod nazivom Future Circle Collider (FCC) za još jedan korak je bliže realizaciji, nakon što se CERN složio s financijskom potporom ovom projektu u vrijednosti od 21 milijarde eura.

FCC će biti sagrađen ispod zemlje u graničnom području između Švicarske i Francuske, a njegovi tuneli će se protezati kroz tunele ukupne dužine od 100 km te će dijelom prožimati s LHC-om. 

FCC 3

Postrojenje koje nazivaju "Higgsovom tvornicom" će omogućiti znanstvenicima nova proučavanja Higgsovog bozona, ali bi nam trebalo donijeti i nove spoznaje o čestičnoj fizici i tajnama svemira poput tamne tvari.

Nakon što je Savjet CERN-a jednoglasno prihvatio projekt, generalna direktorica Fabiola Gianotti, talijanska fizičarka eksperimentalnih čestica, koja je početkom prošle godine boravila u Zagrebu na svečanom primanju Hrvatske u CERN, izjavila je da je ovo "povijesni dan" za čestičnu fiziku čitavog svijeta.

Fabiola Zagreb foto VIDI

U sljedećoj fazi projekt još trebaju prihvatiti zemlje članice EU, a radovi će započeti geološkim istraživanjem ispod Ženeve i na lokaciji gdje bi se trebao iskopati tunel.

Prva faza izrade novog akceleratora bi trebala biti dovršena u tridesetim godinama ovog stoljeća, no FCC će biti operativan tek u četrdesetima, dok bi prve bozone trebao stvarati tek u pedesetima

Tunnel_400

Vjerujemo da će FCC predstavljati veliku priliku za hrvatske znanstvene institucije, ali i za hrvatske tvrtke koje će participirati u njegovoj izgradnji. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->