Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.06.2020. 13:17

Deep Drone Acrobatics 

VIDEO: AI za akrobatski let dronovima

Znanstvenici su razvili AI algoritam koji quadcopterima omogućuje izvođenje akrobatskih manevara.

VIDEO: AI za akrobatski let dronovima

Znanstvenici Sveučilišta u Zurichu UZH udružili su se s Intelom kako bi izradili drona koji ima potpuno drugačije mogućnosti letenja u odnosu na sve druge quadcopter dronove i opremili su ga algoritmom autonomnog leta koji pomaže dronu u izvođenju akrobacija poput premetanja i lupinga.

Ekipa laboratorija UZH Robotics and Perception Group je svoj algoritam uvježbala za izvođenje akrobacija koje predstavljaju veliki izazov ljudskim operaterima, a njihov navigacijski AI sve izvodi potpuno samostalno, koristeći isključivo senzore na samom dronu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Osim što zahvaljujući AI algoritmu dron može letjeti do svojih krajnjih fizičkih granica i iskoristiti do maksimuma svoju brzinu i agilnost, inteligencija mu ujedno omogućuje prelaženje veće udaljenosti s jednim punjenjem baterija. 

Također valja naglasiti da su znanstvenici AI-u prepustili da potpuno samostalno provodi procedure treninga akrobatskog leta.

AI algoritam se koristi umjetnom neuralnom mrežom koja obrađuje podatke koji dolaze s ugrađene kamere i senzora, a te informacije pretvara direktno u komande za upravljanje. Neuralna mreža je uvježbavana simulacijama akrobatskih manevara, čime je uklonjena potreba za korištenjem usluga ljudskih pilota, kao i maksimalno smanjen rizik od oštećenja letjelice.

Znanstvenici kažu kako je AI-u bilo dovoljno samo nekoliko sati treninga na simulaciji kako bi otkrio na koji način izvoditi manevre, bez potrebe za ikakvim prilagođavanjem podataka od strane ljudi.

Na kraju ipak priznaju da su uvježbani ljudski operateri još uvijek bolji u akrobacijama od AI-a jer mogu brzo procesirati iznenadne situacije i prilagođavati im se tijekom leta, što algoritam još uvijek nije u stanju.

Znanstvenici vjeruju da bi se njihov algoritam mogao koristiti u dronovima za akcije traganja i spašavanja.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici: 
http://rpg.ifi.uzh.ch/docs/RSS20_Kaufmann.pdfVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->