Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.10.2014. 13:14

DECO 

Android telefon kao detektor kozmičkog zračenja

Fizičar pretvara vaš Android telefon u detektor zračenja visokoenergetskih čestica.

Android telefon kao detektor kozmičkog zračenja

Justin Vandenbroucke, fizičar Sveučilišta Wisconsin-Madison, proizveo je aplikaciju za Android uređaje koja svakog od vas može pretvoriti u astrofizičara.

Kozmičko zračenje potiče od eksplozija zvijezdi i crnih rupa, a u osnovi se sastoji od visokoenergetskih subatomskih čestica koje ne možemo vidjeti, pa većina od nas nije ni svjesna da uopće postoje.

Kada te čestice dosegnu naš planet i sudare se s atmosferom, stvore se sekundarne čestice pod nazivom muoni. Justinova aplikacija pod nazivom DECO (Distributed Electronic Cosmic-ray Observatory), funkcionira na taj način da omogućuje Android telefonima da ih detektiraju i snime.

Naime, kada muoni kolidiraju s poluvodičem u vašoj kameri pametnog telefona, oslobađaju naboj i stvaraju piksele, a taj njihov "otisak" aplikacija bilježi, pohranjuje i analizira.

Kako biste mogli detektirati kozmičko zračenje, morate se nalaziti u mračnom prostoru, ili jednostavno prekriti leću kamere ljepljivom trakom. U suprotnom kamera će detektirati svjetlo, što će označiti kraj vašeg astrofizičkog istraživanja.

"Telefon može biti postavljen bilo gdje s ekranom prema gore, a čak i ako ga stavite u ladicu stola, muoni će prodrijeti u njega poput rendgenskih zraka. Telefon s aplikacijom će u "idle" modu snimati slike koje će potom analizirati u potrazi za čestičnim događajima", kaže Vandenbroucke. "DECO snima sliku svakih nekoliko sekundi, a aplikacija ju analizira. Ukoliko se osvijetli dovoljno piksela, registrirati će ju kao jedan događaj".

Justin navodi kako vaš telefon neće moći zamijeniti velike astrofizičke laboratorije, ali će poslužiti odlično u edukativne svrhe, te će DECO aplikacija biti posebno korisna onima koji uče fiziku čestica i astronomiju, te se žele zabaviti na taj način da sami detektiraju kozmičko zračenje.  

Na ovoj poveznici možete preuzeti apk datoteke za DECO detektor koji se sastoji od "data loggera" i DECO aplikacije. 

Izvor: University of Wisconsin-MadisonVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->