Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.09.2014. 12:45

IRB 

Veliki doprinos hrvatskih znanstvenika zelenoj kemiji

Ruđerovci razvili zelenu metodu za sintezu organometalnih spojeva.

Veliki doprinos hrvatskih znanstvenika zelenoj kemiji

Zelena kemija je izrazito važno područje u modernoj kemiji zbog potrebe za smanjenjem zagađenja i iscrpljivanja prirodnih resursa. Jedan od njezinih glavnih ciljeva je razvijanje čišćih i učinkovitih preparativnih metoda za različite vrste postojećih i novih kemikalija bez korištenja otapala i uz nisku potrošnju energije (npr. od kemikalija koje se koriste u farmaceutskoj industriji gotovo 80% čine otapala, odnosno otpad). 

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) po prvi su puta primijenili mehanokemiju za aktivaciju ugljik-vodik veze u čvrstom stanju, korištenjem paladijevih polaznih spojeva. Riječ je o novoj, efikasnijoj i ekološki prihvatljivijoj metodi kemijske sinteze – primjenom mehaničke energije za dobivanje organopaladijevih spojeva u čvrstom stanju. 

Ovo je istraživanje je ukazalo na jednostavnije i učinkovitije metode za sintezu organometalnih spojeva, koji imaju važnu primjenu u organskoj sintezi i katalizi, razvoju lijekova, nanotehnologiji i razvoju novih materijala. Da je riječ o važnoj metodi potvrđuje i činjenica da je rezultate istraživanja objavio jedan od vodećih znanstvenih časopisa za kemiju Chemical Communications. 

Znanstvenicima IRB-a pošlo je za rukom po prvi puta dobiti čiste organopaladijeve spojeve mehanokemijskim reakcijama bez drugih dodataka i gubitaka tijekom sinteze, te uz minimalni utrošak štetnih i otrovnih otapala, što je izuzetno važno u području zelene kemije.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->