Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.09.2014. 12:55

Baby X 

VIDEO: Virtualna beba sa sposobnošću učenja

Virtualna beba Baby X koja uči i ponaša se poput prave, služi za razvoj "ljudskog" AI mozga.

VIDEO: Virtualna beba sa sposobnošću učenja

Znanstvenici laboratorija Bioengineering Institute Laboratory for Animate Technologies Sveučilišta Auckland na Novom Zelandu, predstavili su najnoviju inačicu Baby X virtualne bebe, odnosno softvera čiji su algoritmi uvježbani za određene reakcije u određenim situacija, čime se simuliraju procesi koji se odvijaju u ljudskom mozgu.

Ovo je treća i znatno napredija inačica virtualne bebe o kojoj smo pisali prošle godine, na čijoj vizualizaciji je radio i Mark Sagar, autor specijalnih efekata (računalni animator) za film Avatar

Beba je pomoću kamera, mikrofona i računala u stanju prepoznavati lica, riječi i vizualne uzorke, kao i učiti, a pri razgovoru odgovara na jednaki način kao prava.

Njezini algoritmi za umjetnu inteligenciju proizvode simulirane neurokemijske reakcije koje odlučuju o načinu na koji će reagirati u određenoj situaciji, pa kada ju recimo pohvalite, otpustiti će virtualni dopamin koji će uzrokovati da se počne smijati.

Znanstvenici vjeruju kako je Baby X projekt koji će omogućiti značajna poboljšanja u razvoju umjetne inteligencije koja će se jednog dana naći u robotima i računalima.

Primjer reakcije na način svojstven bebama je kada znanstvenik izgovori riječ mlijeko, a Beba prepoznaje slova i izgovori riječ, nakon čega ju nauče da je mlijeko dobro, što će ona zapamtiti i reći "mlijeko je dobro" drugom prilikom kada čuje riječ mlijeko.

Takav način učenja služi prilagođavanju algoritama koji upravljaju umjetnom inteligencijom na prilično jednostavan i prirodan način, obzirom da bebin "mozak" dolazi u formi softvera koji oponaša ponašanje stvarne djece tog uzrasta.

Valja naglasiti da se ovaj sustav ne zasniva na neuroznanosti, već se više bavi analizom lica i načinom na koji određene situacije djeluju na mozak, a znanstvenici su se potrudili da beba prikazuje i realne facijalne izraze koji odgovaraju određenom mentalnom stanju.

Cilj ovog projekta je stvoriti stroj koji će misliti i učiti poput stvarne ljudske bebe, te vremenom "rasti" i postati umjetna inteligencija odrasle osobe.  

Izvor: Sveučilište AucklandVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->