Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.10.2014. 16:25

MIT 

Injekcije u tableti

Patološki se bojite igala i injekcija? Što onda tek mislite o ideji da ih gutate?

Injekcije u tableti

MIT-eva tableta s mikroiglama pokazala se učinkovita za dostavu inzulina u tijelo životinja. Photo Credit: Christine Daniloff/MIT (temeljeno na slikama Carol Schoellhammer i Giovannija Traversa)

Znanstvenici Sveučilišta MIT su svjesni da mnogi ljudi mrze injekcije, mada se sustav dostave lijekova u organizam pomoću njih vrlo često ne može jednakom učinkovitošću zamijeniti klasičnim tabletama.

Oni su stoga započeli raditi na oralnoj alternativi injekcijama koja bi bila jednako učinkovita, pa je tako nastao projekt tablete u kapsuli na čijoj se površini nalaze sićušne igle koje injektiraju lijek direktno u trbušnu stjenku, te ne izazivaju nikakve popratne pojave, jer bez problema prolaze kroz probavni sustav.

funkcioniranje mikroinjekcija

Šuplje i čvrste mikroigle. Photo Credit: Carol Schoellhammer i Giovanni Traverso

Znanstvenici su kapsule testirali na svinjama, pri čemu se ukazala znatno učinkovitija dostava inzulina u odnosu na standardne metode. Znanstvenici smatraju da će ovakav sustav dostave lijekova biti najkorisniji za antitijela koja napadaju stanice raka i za liječenje autoimunih bolesti.

Prototip tablete testirane na životinjama dolazi u obliku kapsule duge 2 cm i promjera od 1 cm, koja uključuje spremnik za lijek, te je prekrivena šupljim čeličnim iglicama dužine od nekih 5 mm.

Znanstvenici planiraju kapsulu modificirati kako bi se lijek oslobađao iz nje kontrakcijama probavnog sustava tijekom prolaska kroz probavni trakt. Također eksperimentiraju i s iglama od razgradivih polimera i šećera, punjenih lijekom, koje bi se slomile u doticaju sa stjenkom želuca i potom polako dezintegrirale uz otpuštanje lijeka, što bi još više minimaliziralo mogućnost popratnih negativnih učinaka ovakve terapije. 

Izvor: MITVezani sadržaji
Ključne riječi MIT kapsula lijek tableta injekcije
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->