Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.09.2014. 11:09

MIT 

Savršeno učinkovita  sunčeva ćelija

Novi sustav trebao bi prikupljati energiju od punog spektra sunčevog zračenja.

Savršeno učinkovita  sunčeva ćelija

Metalni dielektrični kristal koji pohranjuje energiju kao toplinu. Photo Credit: Jeffrey Chou

Znanstvenicima MIT-a dobro je poznato da bi za najučinkovitije pretvaranje sunčeve energije u toplinu bilo potrebno doći do materijala koji će biti u stanju apsorbirati sve valne dužine svjetlosti koje stižu sa Sunca na površinu Zemlje, ali ne i ostatak spektra, obzirom da bi to povećalo energiju kojom zrači materijal, što bi dovodilo do gubitaka u procesu konverzije.

Oni su stoga uspjeli doći do materijala koji je vrlo blizu "idealnog" za sunčevu apsorpciju. Radi se konkretno o dvodimenzionalnom metalnom dielektričnom fotonskom kristalu, čija je dodatna prednost što može apsorbirati sunčevo svjetlo iz velikog broja kutova, te je u stanju podnijeti vrlo visoke temperature, a ujedno bi bio i vrlo isplativ za proizvodnju na velikoj skali.

U ovom projektu je sudjelovao i hrvatski znanstvenik i inovator Marin Soljačić, koji potpisuje ovaj znanstveni rad uz grupu svojih kolega, profesora i postdoktoranata MIT-a.

Materijal djelomično funkcionira kao STPV (solar-thermophotovoltaic) uređaj. Sunčeva energija se prvo konvertira u toplinu koja uzrokuju isijavanje materijala, odnosno emitiranje svjetla koje se može konvertirati u električnu struju.

Što se izdržljivosti tiče, tijekom testiranja je uspio "preživjeti" temperature od 1.000 stupnjeva C tijekom puna 24 sata bez ozbiljnijih degradacija.

Mada su za testiranje koristili prilično skup metal rutenij, Soljačićev kolega Chou navodi kako bi se teoretski mogao koristiti bilo koji metal koji može izdržati visoke temperature, pa će u sljedećem radu, tim provesti upravo u testiranju drugih metala.

Znanstvenici očekuju da će ovaj sustav pretvoriti u komercijalni proizvod kroz nekih 5 godina.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->