Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.10.2014. 12:54

SMART Bandage 

Pametni zavoji u spreju za rane i opekline

Ovaj zavoj nakon apliciranja može pratiti stanje rane pomoću uređaja za čitanje boje kamerom.

Pametni zavoji u spreju za rane i opekline

Prozirni tekući zavoj posjeduje sustav za praćenje zasićenosti tkiva kisikom. Photo Credit: Li/Wellman Center for Photomedicine.

Profesor Conor L. Evans iz centra Wellman Center for Photomedicine of Massachusetts General Hospital (MGH) i Medicinske škole na Harvardu (HMS), proizveo je "pametni zavoj" koji je u osnovi zamišljen za tretiranje rana i opeklina vojnika na bojištu, ali postoji velika mogućnost da se jednog dana pojavi i u civilnoj uporabi.

Uglavnom, Evans i članovi njegovog tima, uspjeli su izraditi potpuno novu vrstu zavoja koji se nalazi u obliku spreja, odnosno tekućine koja se vrlo brzo nakon apliciranja ukruti i pretvori u tanki film, a potom se na nju postavi još jedan tanki prozirni sloj, čija uloga je odvojiti temperaturu okoliša od temperature kože s ciljem praćenja stanja rane.

Osim što ima ulogu zaustavljanja protoka krvi, ovaj zavoj koristi i kao kontrolni sustav za mjerenje zasićenosti tkiva kisikom, pa može pratiti pacijente s rizikom od ishemije (smanjenog protoka krvi), kao i stanje kožnih transplantata, te dubinu opekline, kako bi kirurzima olakšao uklanjanje mrtvog ili oštećenog tkiva.

Sve to omogućuje ono od čega je zavoj napravljen. U jednom dijelu se radi o senzorskoj fosforescentnoj molekuli u sastavu zavoja koja isijava jače i duže svjetlo pri manjoj količini kisika, a u drugom je riječ o "čitaču rane", odnosno kameri s izvorom svjetla (bljeskalicom) koja emitira bljeskove svjetla kako bi aktivirala fosfor u zavoju, nakon čega može napraviti mapu boja, odnosno detektirati emisije fosfora, te prikazati rezultat "dijagnoze". Kao čitač bi se mogao koristi i neznatno modificirani pametni telefon. 

Izvor: ScienceDailyVezani sadržaji
Ključne riječi pametni zavoj rane opekline
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->