Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.05.2013. 10:11

NASA 

Pošaljite svoje ime i poruku u orbitu Marsa [VIDEO]

Ime svakog prijavljenog Zemljana naći će se na DVD-u koji će u studenom krenuti na Mars.

Pošaljite svoje ime i poruku u orbitu Marsa [VIDEO]

NASA je objavila poziv svim stanovnicima Zemlje starijim od 18 godina da na web stranici "Going to Mars with MAVEN" ostave svoje ime i poruku koja će se "zapržiti" na DVD koji će svemirska letjelica MAVEN povesti ka Marsu u studenom ove godine.

Letjelica MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) je namijenjena za prvu misiju kojoj je cilj istraživati gornju Marsovu atmosferu, sa željom da se prouči kako izlazak Marsove atmosfere u svemir utječe na povijest vode na njegovoj površini.

MAVEN bi trebao ustanoviti koliko Marsove atmosfere se izgubilo tijekom vremena, mjerenjem trenutne stope gubitka atmosferskih plinova u svemir, čime bi mogao odgovoriti i na pitanje o utjecaju te pojave na klimatske promjene crvenog planeta, te gdje su otišle atmosfera i voda.

NASA na projektu MAVEN surađuje sa Sveučilištem u Coloradu, odnosno njihovim laboratorijem za atmosfersku i svemirsku fiziku CU/LASP, čija ideja je bila popularizacija svemirskih istraživanja kroz projekt Going to Mars with MAVEN, koji omogućuje svakom stanovniku našeg planeta da se osjeti sudionikom misije.

NASA garantira da će se svako ime koje bude poslano na web stranicu naći na DVD-u koji putuje na Mars, a svaki sudionik će dobiti certifikat, odnosno potvrdu sudjelovanja u projektu.

Osim ostavljanja svojeg imena i poruke, na istoj poveznici vam se nudi i mogućnost sudjelovanja u natječaju za najbolji haiku, a tri najbolje pjesme prema izboru javnosti, dobiti će svoje posebno mjesto unutar MAVEN misije.

Svoja imena i haiku pjesme možete predati do 1. lipnja ove godine na ovoj poveznici.  

VIDEO: Misija MAVENVezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mars poruka MAVEN ime
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->