Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.06.2013. 14:45

NASA 

Pogledajte panoramsku sliku Marsa od milijardu piksela

Uživajte u pogledu na panoramu Marsa koju je snimio Curiosity u području Rocknesta.

Pogledajte panoramsku sliku Marsa od milijardu piksela

NASA je na svoj web postavila panoramsku sliku koja je nastala kombinacijom 900 fotografija koje je snimio rover Curiosity, a čitav prikaz u punoj razlučivosti je "težak" 1,3 milijardu piksela.

Drugim riječima, to vam omogućuje da zumirate bilo koji detalj na slici uokolo Curiositya i pokušate pronaći kakvog mikromarsovca koji vam maše iza nekog kamena.

Naravno, što je udaljenost od Curiositya do objekta koji promatrate manja, zumiranjem možete dobiti bolje detalje, pa vam niti jedna marsobuha neće promaknuti.

S desne strane sučelja s panoramskim pejzažom imate i detalje koje vam NASA preporuča da ih pogledate, pa ćete recimo moći vidjeti kamen u obliku ptice, tragove roverovih gusjenica, kao i rupice koje su nastale nakon Curiosityevog bušenja tla laserom.

Panoramska slika je nastala spajanjem fotografija snimljenih u razdoblju od 5. listopada do 16. studenog 2012. pomoću tri kamere u području pod nazivom Rocknest, gdje je rover skupljao uzorke prašine i pijeska.

Najveći dio slike čini 850 fotografija telefoto kamere na Curiosity Mast Camera instrumentu, 21 je slikana Mastcamovom širokokutnom kamerom, dok 25 sličica čine crno bijele fotografije uslikane Navigation kamerom.

Panoramska slika je potom složena u Multiple-Mission Image Processing laboratoriju NASA-inog Jet Propulsion laboratorija u Pasadeni, Kalifornija.

Panoramu od milijardu piksela možete pogledati na ovoj poveznici, ili klikom na sliku dolje, s time da za njezino pregledavanje morate imati instaliranu najnoviju inačicu Microsoft Silverlight plugina za svoj internetski preglednik.

 

mars u milijardu piksela
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->