Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.02.2013. 10:10

Svemirska prijetnja? 

Meteorite u Rusiji izazvao neotkriveni opasni komet

Meteoriti izazvali paniku među stanovnicima tri regije u Rusiji i u Kazahstanu.

Meteorite u Rusiji izazvao neotkriveni opasni komet

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je vijesti koje dolaze iz raznih lokalnih izvora da je dijelove tri regije u Rusiji, te dijelove Kazahstana, zasula kiša meteorita koja je izazvala paniku među stanovnicima, javlja ruski portal RIA Novosti. Trenutno još nije poznato radi li se o krhotinama većeg meteora koji se rasprsnuo pri ulasku u atmosferu, ili pojedinačnim meteorima koji su došli u "roju".

U jednoj od pogođenih regija, Chelyabinsku, vlasti su zaprimile više poziva građana koji su izvijestili o ozlijeđenim građanima, uglavnom od posljedica rasprskavanja stakla na prozorima njihovih zgrada izazvanih snažnim eksplozijama meteora.

"Informacije indiciraju da se radilo o jednom meteoru koji je izgorio pri ulasku u atmosferu i onda se iznad Urala dezintegrirao na manje komade", izjavila je Elena Smirnykh, zamjenica glasnogovornika ruskog Ministarstva za hitne slučajeve.

meteor iznad Rusije

Ruska agencija za nuklearnu energiju ROSATOM odmah je izdala priopćenje da sva nuklearna postrojenja u pogođenom području funkcioniraju normalno i nisu pretrpjela nikakva oštećenja, o čemu su glasine širili neki nezavisni ruski mediji.

Meteorite je iskoristio i ruski premijer Dmitry Medvedev u svojem govoru na Ekonomskom forumu u regiji Krasnoyarsk. "Nadam se da neće biti ozbiljnih posljedica, no ovo je demonstracija činjenice da nije ranjiva samo naša ekonomija, već i naš planet", kaže Medvedev, koji je ujedno meteore nazvao "simbolom Ekonomskog foruma". 

Možda nam stiže opasni komet 

Mnogi znanstvenici koji komentiraju ovaj slučaj slažu se da meteorska kiša nema veze s asteroidom koji danas prolazi pokraj Zemlje, dok Peter Jenniskens iz SETI instituta kaže kako je kišu meteorita vjerojatno izazvao neotkriveni komet, no za sada nije sigurno je li prošao kraj Zemlje ili nam se tek približava.

160020523

Prikaz nastajanja meteoritskog roja iz nukleusa kometa. Meteoriti nastavljaju kretanje u orbiti kometa, a kada roj uđe u Zemljinu orbitu, pada na Zemlju u obliku meteorske kiše. Procjenjuje se da godišnje na Zemlju padne 200 milijuna tona meteorskog materijala.

Jenniskens je šef projekta CAMS (Cameras for Allsky Meteor Surveillance), te prati noćno nebo nad Kalifornijom pomoću osjetljivih kamera kako bi mapirao kiše meteora. "Ovaj komet je preživio prijašnje prolaske kroz unutrašnji Sunčev sustav kako bi došao u orbitu u kojoj se sad nalazi te je najvjerojatnije još uvijek tu", kaže Jenniskens. 

Ruski astronom Sergey Smirnov iz opservatorija Pulkovo je pak izjavio kako postoji mogućnost da kroz nekoliko sati u atmosferu Zemlje uđe još jedan meteorit, a kao razlog zbog kojeg ovaj meteorit nije primjećen prije dolaska, navodi da je to stoga jer dolazi iz smjera Sunca.  

VIDEO: Kiša meteorita u Rusiji

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->