Nalazite se
  • Pop Tech
  • U New Yorku uskoro 500 kioska na solarnu energiju
Članak
Objavljeno: 13.05.2015. 12:24

MRV100 Hybrids 

U New Yorku uskoro 500 kioska na solarnu energiju 

Kiosci brze hrane u New Yorku hladit će piće i peći hamburgere na energiju iz obnovljivih izvora.

U New Yorku uskoro 500 kioska na solarnu energiju

Tvrtka MOVE Systems ovog će ljeta na ulice New Yorka postaviti 500 kioska brze prehrane pod nazivom MRV100 Hybrid, koji će biti opremljeni sunčevim pločama i punjivim baterijama, iz kojih će struja napajati rasvjetu, hladnjake i roštilje. Osnovna ideja tvrtke MOVE Systems koju je prepoznala uprava grada New Yorka je smanjiti potrošnju energije i zagađenost zraka.

Dakako, obzirom da većina kioska troši veće količine energije u odnosu na onu koja se dobiva sunčevim pločama, ovaj način "ekološkog roštiljanja" neće biti u potunosti samoodrživ, no sustav je napravljen tako da se struja dobivena obnovljivim izvorima  može kombinirati s onom iz električne mreže.

kiosci

Zanimljivo je da se ovaj program u potpunosti financira kroz donacije i privatna partnerstva, pa MOVE zasad nudi svoje kioske besplatno. Oko stotinu kioska podijeljeno je ratnim invalidima, dok još nije poznato po kojem će se ključu podijeliti ostalih 400, među 3.000 tvrtki koje imaju dozvolu za pripremanje i prodaju brze hrane na ulicama New Yorka.

Rekli bismo da je ovo jako zanimljiv ekološki, ali i svojevrsni humanitarni program kakav bi bio vrlo zanimljiv i za Hrvatsku, jer bi osim ekološke komponente mogao pomoći i u zapošljavanju. 

Izvori: New York Eater, MOVE SystemsVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->