Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: U SAD-u uskoro prvi zabavni holodeck
Članak
Objavljeno: 09.05.2015. 08:55

The Void 

VIDEO: U SAD-u uskoro prvi zabavni holodeck

Uskoro bi se trebali otvoriti tematski centri koji miješaju VR i fizičko okruženje.

VIDEO: U SAD-u uskoro prvi zabavni holodeck

Američka tvrtka The Void predstavila je svoj ambiciozni plan pokretanja tematskih virtualnih centara, koji će vam ponuditi da za 29 dolara (196 kn) doživite 30 minuta iskustva najbližeg holodecku iz Star Treka, kakvo vam može pružiti današnja tehnologija.

The Void fizički okoliš

Prvi takav centar trebao bi biti otvoren već 2016. godine u državi Utah, a u njemu ćete pomoću njihovog Rapture HMD-a (VR naočala) lutati kroz razne prostore i zabavljati se u raznim scenarijima na sličan način kao što to činite u tzv. "kućama strave", s time da više nećete biti pasivni promatrač kojeg nastoje zaplašiti lutkama kostura i specijalnim efektima, već ćete aktivno sudjelovati u raznim scenarijima na sličan način kao što to činite u video igrama.

Čudovišta

"Napredne VR tehnologije omogućit će vam da se kroz naše digitalne svjetove krećete, vidite ih i dodirujete na potpuno imerzivan i realističan način", navodi The Void na svojoj web stranici.

Da biste se mogli obračunavati protiv aliena u uskim hodnicima svemirskog broda, ili šetati opasnim okruženjem stranog planeta, osim Rapture VR HMD-a, opremit će vas jaknom koja omogućuje praćenje (motion tracking), rukavicama s haptičkim sustavom koji simulira osjećaj dodira, te ruskakom u kojem se nalazi laptop, kao i "input gadgetima" koji simuliraju oružja. Pored toga, The Void centri će biti opremljeni takozvanim 4D sustavima, što znači da će vas u njima polijevati vodom (kišom), puštati vam mirise, tresti podove, a u planu su i simulatori vozila i letjelica koji će vas dobro prodrmati dok se naganjate između asteroida.   

Rapture jakna

Mada The Void još nije pokazao niti jedan od hardverskih dijelova opreme, navode da će vam Rapture HMD pred oči donijeti dva OLED ekrana razlučivosti 1080p (po svakom oku), Quantum Dots tehnologiju za povećanje raspona boja, "objektiv-u-objektivu" optiku, HQ THX slušalice, osjetljive mikrofone za ingame komunikaciju, te senzore pokreta glave koji rade na 120Hz.

The Void VR

Obzirom da je 2016. godina jako blizu, veliko je pitanje hoće li svi sustavi do tada biti gotovi, pa postoji mogućnost da u prvom The Void centru nećete doživjeti puno VR iskustvo kakvo su oni zamislili, već bi moglo imati dosta ograničenja, te nalikovati više igranju s Oculus Rift naočalama, nego holodecku.

No bez obzira na to, svakako je jako zanimljivo i vjerujemo da doista predstavlja budućnost komercijalne primjene zabavne VR tehnologije koja se proteže izvan našeg doma. Posebice stoga što je The Voidov plan da se njihovi VR centri u budućnosti prošire globalno poput lanaca multipleks kina, pa ukoliko investitori namirišu zaradu, dobit ćemo nova mjesta za adrenalinske večernje izlaske. 

The Void centar

Izvor: The VoidVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->