Nalazite se
  • Pop Tech
  • Patent otkriva detalje Amazonove dostave droneovima
Članak
Objavljeno: 08.05.2015. 13:38

Amazon 

Patent otkriva detalje Amazonove dostave droneovima

U patentnom dokumentu otkrivaju se detalji o sustavu zračne dostave robe Amazonovim droneovima.

Patent otkriva detalje Amazonove dostave droneovima

Amazon je u potpunosti spreman za pokretanje dostavne službe letećim droneovima na sjevernoameričkom kontinentu, te sada samo čeka zakonsku regulativu koja će mu to omogućiti. U međuvremenu se pojavio dokument objavljen u Američkom patentnom uredu (USPTO), iz kojeg možete saznati detalje o čitavom sustavu dostave koji će jednog dana omogućiti da vam naručenu robu dostavljaju doslovce kroz prozor kuće ili stana.

Prema tom dokumentu, droneovi će biti u mogućnosti pratiti lokaciju korisnika kojem se roba dostavlja koristeći podatke s njegovog pametnog telefona, a bespilotne letjelice će međusobno komunicirati u vezi vremenskih uvjeta, te imati mogućnost ažuriranja svojih ruta u realnom vremenu.

U patentu se također spominje da će korisnici imati više opcija dostave, koje uključuju "bring it to me", odnosno dostavu do kuće, posla i trenutne lokacije korisnika, pa sve do "my boat", što znači da će vam pakete moći isporučivati na barku ili jahtu, ako to baš inzistirate.

Inače, poznati proizvođač automobila Audi, nedavno je izjavio da će u suradnji s Amazonom i DHL-om testirati i direktnu dostavu robe droneovima u prtljažnike svojih modela automobila, pri čemu će drone dobiti od naručitelja jednokratni pristupni kod za otključavanje prtljažnika, što znači da će vam robu moći dostavljati u auto čak i kada niste u njemu.  

U patentu se navodi da će za službu dostave, Amazon "uposliti" i razne vrste autonomnih vozila, kako bi se "robotska dostava" mogla proširiti na pakete raznih veličina koje mali leteći droneovi ne bi mogli dostavljati, a ta će dostavna vozila biti dovoljno pametna kako bi se mogla snalaziti u prometu, paziti na pješake i poštivati prometne propise.

Što se tiče flote letećih droneova, ona će biti opremljena radarima, sonarima, kamerama i infracrvenim senzorima, čime će se osigurati sigurno mjesto slijetanja, te izbjegavati prepreke, ljude i druge droneove.

Amazon je u početku testirao svoju dostavnu službu droneovima u Kanadi, gdje su propisi bili blaži u odnosu na one u SAD-u, a federalna uprava za letenje (FAA) mu je prije dva mjeseca dozvolila testiranje u SAD-u, no uz ograničenje maksimalne visine od 122 metra, te uz obavezan vizualni nadzor operatera tijekom čitavog leta. 

Izvor: USPTO

 

Vezani sadržaji
Ključne riječi Amazon patent dostava drone
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->